Drámai hír: átlépte a 15 ezret a halottak száma Magyarországon

DBZOL20210218024
2021.03.01. 09:13

Hétfőre 4326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. Kórházban 5679 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. Mint írják, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett.

Eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta.

Egy nappal korábban 4469 embernél mutatták ki a vírust, elhunyt 72, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 5482 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 524-en voltak lélegeztetőgépen vasárnap. 

A járvány harmadik hullámának felszállóágában vagyunk, ezért kérik, hogy aki még nem tette, regisztráljon az oltásra. A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a hatvan év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amivel praxisonként tíz fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával.

Szombat este jelent meg az új kormányrendelet, amely szerint március 16-ig érvényben maradnak a szigorú védelmi intézkedések. Ebbe beletartozik a kijárási tilalom, a gyülekezési tilalom, az éttermek és szállodák zárva tartása, a rendezvények tilalma, valamint a boltok este hét órakor történő bezárása is.

Eddig 550 ezer kínai vakcina érkezett Magyarországra. Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy márciusban újabb 500 ezer oltóanyag várható Kínából, vasárnap pedig a külügyminiszter bejelentette: rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre. Moszkvától nem messze vasárnap este kezdődött meg az összesen 280 ezer adag vakcina előkészítése a szállításra – adta hírül Szijjártó Péter

Javíthatja az ellátás biztonságát a fejlesztés alatt álló magyar vakcina, amely olcsóbb is lesz a külföldi oltóanyagoknál. Erről Rusvai Miklós virológus beszélt, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pedig azt valószínűsítette, hogy jövő év végén kezdődhet a gyártás Debrecenben.

Közben új védőoltás is megjelent a piacon. Az Egyesült Államok gyógyszerhatósága, az EDA már jóváhagyta a Johnson & Johnson belga leányvállalata, a Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett készítmény engedélyezési kérelmét. A vakcina különlegessége, hogy elég egyetlen dózist is beadni belőle, hogy kialakuljon a védettség.

El kellett rendelnem egy emelt szintű készültséget a kórházakban, [...] van egy megerősített szolgálat, így a legmagasabb szinten mehet a védekezés

– mondta Orbán Viktor kormányfő február 26-án a Kossuth rádió reggeli műsorában. Arról is beszélt, hogy szigorításokat vezetnek be a határokon a koronavírus terjedésének gyorsulása miatt.

A szigorítások fontosságát Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is hangsúlyozta. Kiemelte: a kórházakban emelt szintű készültség lép életbe, és szigorú utazási korlátozásokat dolgoznak ki.

Müller Cecília országos tiszti főorvos pénteki tájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy mindenki tartsa magát a tavaly tavaszi szabályokhoz. Beszámolt róla, hogy már a koronavírus dél-afrikai mutációját is kimutatták Magyarországon. Ez a változat nehezebben kezelhető, és az antitestek is kevésbé ellenállók vele szemben. Egy nappal korábban jelezte, hogy mindenki megkapja a vakcinát húsvétig, aki regisztrált.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes egy tévéinterjúban arról beszélt: szerinte meg kellene fontolni, hogy átmeneti időre bezárják a plázákat és az iskolákat a járvány terjedése miatt. Nem sokkal később arról adott hírt az osztályvezető, hogy nyár elejére talán elérjük a védelmet jelentő átoltottságot. Minél több embernek akarják beadni a koronavírus elleni első oltást, ezért változik a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja – közölte Galgóczi Ágnes. 

(Borítókép: Ápolónő az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. február 18-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)