A háziorvos válaszol: minden, amit az oltások menetéről tudni kell

D US20210211008
2021.03.01. 14:18
Nincs másik oltás, nem oltanak lakáson, nem tudnak senkit előrébb hozni – egy budapesti háziorvos pontokba szedte a legfontosabb tudnivalókat.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) január végén értesítette levélben a háziorvosokat, hogy február első hetén elkezdődik a regisztrált legidősebbek oltása, ezzel párhuzamosan február második hetében megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.

A kormányzati tájékoztató oldalon február 26-án azt írták, az oltandókat a háziorvosuk értesíti, és egyeztet velük az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet a kórházi oltópont, a háziorvosi rendelő vagy az idős ember otthona is. Az oltások ütemét a rendelkezésre álló vakcina határozza meg. A levéllel egy időben az e-Jelentés rendszeren keresztül elküldték a háziorvosoknak azoknak a listáját is, akik már regisztráltak az oltásra. 

Noha számtalan tájékoztatás jelenik meg nap mint nap az oltásról és annak menetéről, még mindig joggal merül fel számtalan kérdés a vakcináció előtt. Egy budapesti háziorvos pontokba szedte, hogy mi az oltás menete, alább változtatás nélkül közöljük a fővárosi orvos hasznos információit. 

 • A NEAK-tól kapunk listát a betegekről, eleve hozzárendelve egy oltást.
 • Hetente kapjuk a listát, ahol a sorrendiséget tartanunk kell.
 • Pfizer és Szputnyik eddig oltópontos. Astra, Moderna, Sinopharm eddig rendelős. Ezen sem tudunk változtatni.
 • Lakáson nem oltunk.
 • Tartanunk kell magunkat ahhoz, hogy melyik oltáshoz tartozó listán szerepel a beteg.
 • Az információkat utolsó pillanatban és apránként kapjuk: 
 1. Érkezik a beteglista a hozzá tartozó oltásnévvel (általában péntek este).
 2. Hétvégén, hétfőn már szervezzük az oltópontosokat – de időpontot még nem tudok mondani.
 3. Később megtudjuk, mikor várható az oltóanyag kiszállítása a rendelőbe (ez körülbelül hétfő délután).
 4. Ekkor elkezdjük szervezni a rendelős oltásokat – mivel egyre több oltás érkezik, és egyre fiatalabb korosztály kapja, ezért egyre inkább e-mailben keressük meg a pácienseket.
 5. Előfordul, hogy az oltóanyag mégsem érkezik meg, ekkor lemondjuk az értesített betegeket.
 6. Az oltópontosok időpontját szerda délutánnál előbb nem kapjuk meg.
 7. Az oltópontosok péntek–szombat–vasárnap számíthatnak időpontra.

Tehát, mint összegzi az orvos a végén: nem tudnak senkit másik oltásba áttenni, nem tudnak senkit oltópont helyett rendelőben oltani, nem tudnak senkit előrébb hozni a listán, csak akkor, ha valaki nem kéri az adott oltást vagy érik el. Ilyenkor mennek tovább a listán, ugyanakkor a lista végéről nem választhatnak. 

(Borítókép: Egy háziorvos átveszi a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy munkatárstól Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. február 11-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI) • Bérelnék
 • Bankszámla