Jogosan használta fegyverét az újpesti rendőrnő

2021.03.01. 11:28

Befejezte az ügyészség a nyomozást az Újpesten megkéselt rendőr ügyében. A rendőrök jogos védelmi helyzetben voltak, a fegyverhasználat jogszerű, szakszerű és arányos volt, a késelő büntethetősége pedig a halála miatt megszűnt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatott eljárást.

Kapcsolódó

Rendőrre támadt Újpesten egy késelő, egy másik rendőr lelőtte

A megszúrt rendőr kórházba került, a támadó a helyszínen meghalt.

Az eljárás előzménye, hogy tavaly december 24-én reggel hat óra körül egy bódítószerek hatása alatt álló 35 éves férfi megjelent egy újpesti társasház lépcsőházában, ahol több emeleten is artikulálatlanul hangoskodott, és a lépcsőkorlátot, valamint a bejárati ajtókat ütötte és nagy erővel rugdosta. A kiérkező járőrök a zavartan viselkedő, náluk megközelítőleg húsz centiméterrel magasabb, 25-30 kilogrammal nehezebb férfit meg akarták bilincselni, de az elkövető váratlanul rájuk támadt.

Ellökte a rendőröket, és hirtelen egy 15 centiméter pengehosszúságú, bajonettszerű kést vett elő. Többször megszúrta vele a térdelő helyzetben lévő rendőr fejét, vállát, hasát és mellkasát. Ekkor a járőrtárs rendőrnő elővette a szolgálati maroklőfegyverét, és hogy megakadályozza a további támadást, több lövést adott le először az elkövető végtagjainak irányába, majd a testére.

Kapcsolódó

Felébresztették a kómából az Újpesten megkéselt rendőrt, első kérdése az volt, mikor mehet dolgozni

Két-három napon belül akár már az intenzív osztályt is elhagyhatja.

A férfi a hátráló rendőrnő felé indult, hogy végezzen vele, a falnak lökte, és nyakon akarta szúrni. A rendőrnő összesen 11 lövést adott le, kilenc lőtt sérülést okozva, amelyek közül csak az utolsó kettő, az elkövető mellkasának irányába leadottak hárították el a támadást.

A parancsnoki kivizsgálás szerint az elkövetővel szemben alkalmazott testi kényszer és a fegyverhasználat jogszerű, szakszerű és arányos volt. Ha az elkövető életben marad, büntetőjogi felelősség terhelte volna amiatt, hogy a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőröket meg akarta ölni.

Kapcsolódó

Megköszönte a támogatást az Újpesten megkéselt rendőr

Azt írta, hogy a körülményekhez képest jól van.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport