Vakcinaútlevélben nincs lengyel–magyar barátság

D KOM20210301013
2021.03.02. 14:51
Az európai polgárok szabadabb utazását segítené az az immunitásigazolás, amelynek jogalkotási javaslatát az Európai Bizottság ebben a hónapban mutatja be. Úgy tűnik, nagyban függ majd az oltás típusától, hogy kiket engednek be az egyes országok. A magyarországi szabályozás szerint azonban a beadott vakcina fajtáját nem szerepeltetik a védettségi igazolványon.

Az Európai Bizottság elnökének tájékoztatása szerint az oltási könyv szerepét betöltő új uniós immunitásigazolás a beoltottság tényét fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz majd azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt ad arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen. 

Az immunitásigazolásnak meg kell könnyítenie az európaiak életét

– fogalmazott Ursula von der Leyen.

A nyári vakáció előtti időszakban a digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiak számára, hogy biztonságosan utazhassanak az Európai Unióban, vagy az unió határain kívülre.

Az Európai Unió azt szorgalmazza, hogy a vakcinaútlevél nyárra készüljön el. A múlt heti EU-csúcson azonban több aggály is felmerült az okmánnyal szemben, leginkább az, hogy a beoltottság egyes vélemények szerint nem zárja ki a továbbfertőzés lehetőségét.

Egyetértés kellene, de az nincs

A belga külügyminiszter a közösségi oldalán reagált az Európai Bizottság bejelentésére. Sophie Wilmes jó ötlenek nevezte ugyan egy szabványosított európai rendszer bevezetését, de ellenezte, hogy összekapcsolják a szabad utazást a vakcinaútlevél birtoklásával, és elvetette, hogy országa csatlakozzon egy ilyen európai rendszerhez. Véleménye szerint ugyanis alapvető fontosságú a megkülönböztetés-mentesség elvének tiszteletben tartása, különös tekintettel arra, hogy az oltás nem kötelező, ráadásul a polgároknak általános hozzáférésük sincs az oltóanyagokhoz.

A lengyel kormány pedig arról határozott, hogy Lengyelországba kizárólag a 48 órás negatív PCR-teszttel vagy az Európai Unió által elismert vakcinával beoltottak léphetnek be akadálytalanul. Az unió által nem jóváhagyott oltással kezeltek azonban a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek, vagyis ilyenek azok is, akik Magyarországon orosz és kínai vakcinát kaptak.

Telefonján mutatja be egy nő az oltásigazolását egy biztonsági őrnek, amikor megérkezik egy koncertre Tel-Avivban 2021. február 24-én. A dokumentummal igazolják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját
Telefonján mutatja be egy nő az oltásigazolását egy biztonsági őrnek, amikor megérkezik egy koncertre Tel-Avivban 2021. február 24-én. A dokumentummal igazolják, hogy megkapták a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját
Fotó: Abir Szultan

Koránt sincs tehát egyetértés az Európai Unióban az úgynevezett „zöld útlevélről”. A turizmustól jelentősen függő Spanyolország és Görögország sürgetné a kiadását, viszont Franciaország és Belgium egyaránt aggályosnak tartja, hogy a zöld útlevelet birtoklók számára könnyítsék az utazási feltételeket. 

Magyar kártya a pakliban

Magyarországon nem tüntetik fel a védőoltás típusát a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányon − derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosításból. A védettségi igazolvány tartalmazza az érintett nevét, a személyazonosító igazolványainak számát, az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét, a fertőzésből felgyógyultak esetében az igazolvány érvényességének dátumát. Az okmányt csak akkor fogadják el, ha személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt mutatják fel. Az igazolás természetesen nem ruházható át másra.

Belpolitikai vita

A Parlamentben is téma volt az oltási igazolvány. A szocialista Harangozó Tamás azt tudakolta, mit tervez tenni a kormány a lengyelhez hasonló utazási szabályok esetén. Kérdésére Varga Mihály miniszterelnök-helyettes azt válaszolta, hogy korai még a kérdés, hiszen jelenleg határzár van Európa nagy részén. Szerinte a magyar kormány minden magyar állampolgár érdekét szem előtt tartja, és lehet, hogy pár ország egyénileg hoz korlátozásokat, de ezek a vakcinák alkalmasak az emberi élet megvédésére: 

Egyelőre, amikor ilyen mértékű fertőzöttség van, akkor nem az a kérdés, hogy a lengyel kormány milyen döntést hoz, hanem az, hogyan védjük meg a magyar állampolgárokat.

Péterfalvi Attila: nemzetközi konszenzus szükséges

A magyarországi oltási igazolásról korábbanPéterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke nyilatkozott az Indexnek. Azt mondta, hogy véleménye szerint az ügyben egységes globális szabályozásra van szükség, különösen a nemzetközi utazások miatt:

Egyes felhasználási területeket nemzeti kompetenciában lehet tartani, de korántsem mindent, gondoljunk csak a nemzetközi utazásokra

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az utazók szempontjából meglehetősen kellemetlen lenne, ha például az egyik légitársasággal kiutazna, ám egy másik már nem lenne hajlandó hazahozni.

Péterfalvi Attila arról is beszélt, hogy adatvédelmi szempontból azonban nem tartja aggályosnak az igazolvány bevezetését. Ebben az ügyben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megnyugtatott mindenkit, mondván, hogy az igazolás teljes mértékben tiszteletben tartja majd az adatvédelmet és a magánszférát.

(Borítókép: Oltási igazolások és a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának doboza az oltás napján Szabó János háziorvos átányi rendelőjében 2021. március 1-jén. Fotó: Komka Péter / MTI)