Az orvos, aki marad: Ha nem tetszik, akkor szerződésmódosítást kérek

DBZOL20201215004
2021.03.02. 19:57
Az egészségügyben dolgozók 95 százaléka aláírta az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Egy sebészorvos elmondta az Indexnek, miért döntött a maradás mellett.

Ahogy arról ma délután már beszámoltunk, 5500 dolgozó távozott az állami egészségügyből az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) adatai szerint. Jenei Zoltán főigazgató kiemelte:

Több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben, a szektorban dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését a hétfő esti adatok szerint.

Ma délelőtt már bemutattunk egy ápolónőt, aki a távozás mellett döntött, most megszólaltatunk egy olyan orvost, aki továbbra is az egészségügyben kíván dolgozni.

A neve elhallgatását kérő, vidéki orvosban fel sem merült, hogy ne írja alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. A több mint 34 éves szakmai múlttal rendelkező osztályvezető orvos 24 órás munkanapját követően mesélte el, mi alapján döntött a maradás mellett.

Hivatalos tájékoztatót nem kaptunk október óta, de a kórházon belül elhangoztak ilyen meg olyan vélemények is

– számolt be arról, hogyan jutott információhoz az életbe lépő változásokról. A szerződéstervezetet csak pár nappal a határidő lejárta előtt tudta megismerni, de úgy fogalmazott: „Ha az ember elolvassa, mi van odaírva, tíz perc alatt is megérti. Egy hét nem olyan kevés idő arra, hogy eldöntsem, megyek vagy maradok.”

Véleménye szerint egy ilyen fontos döntésen sem érdemes hosszasan vacillálni, hiszen csak a gyakorlatban derül ki valamiről, hogy az jó vagy nem. Az új jogviszonyról szóló szerződéstervezet miatt egyetlen kérdést tett fel csupán a kórház intézményvezetőjének: 

A szerződés módosítható-e?

Mivel a válasz igen volt, a sebészorvos az aláírás mellett döntött.

Innentől kezdve nem aggódom, ha bajom van, akkor szerződésmódosítást fogok kezdeményezni.

Az orvos szerint a vidéki kórház, ahol dolgozik, már hosszú hónapok óta olyan, mint egy felbolydult méhkas, de mint fogalmazott, ennek a kiváltó oka alapvetően a járványhelyzet, és ezt tetézte még az új szerződés. Elmondása szerint a kórházban nem váltott ki nagy felháborodást az új jogviszony, csupán azokat a kollégákat izgatta, akik magánpraxisban is dolgoznak, hiszen az ő magántevékenységüket érintheti a munkaszerződésük módosítása.

A szakorvos hozzátette, a távozó kollégák miatt nőhet a műtéti várólista, de az egészségügy működőképességét nem fogja alapjaiban érinteni a távozók hiánya. Egyedüli problémának az önkéntes túlóra-megállapodást tartja, amelyet nem is írt alá, mert ahogy fogalmazott:

Havi 160 óra munka mellett nem szeretnék még hetente 20 órát dolgozni, főleg, hogy 70 százalékos bért kapnék csak, és a másnapi pihenőnapot szintén nem fizetnék ki nekem

– zárta gondolatait az orvos.

Követni fogja az orvosát, ha csak magánpraxisban rendel?

  • 13988
    Ne vonjanak le a fizetésemből egészségügyi adókat, és akkor oda megyek, ahova jónak látom.
  • 6532
    Eddig sem volt pénzem magánorvosra, azután sem tudom megtenni.
  • 4639
    Természetesen igen.
  • 4161
    Ha nagyon sürgős, és hosszú a várólista, akkor mindenképpen.
  • 2625
    Csak a fogorvosomat/ nőgyógyászomat.

(Borítókép: Ápoló a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)