Távozó ápolónő: Nem tetszik, ahogy ezt le akarják nyomni a torkomon

2021.03.02. 12:49 Módosítva: 2021.03.02. 13:07
Az Indexnek nyilatkozó egészségügyi dolgozó 34 év után fejezi be munkáját.

Az elmúlt napokban 130 ezer egészségügyi dolgozót állított a kormány döntés elé, ugyanis 2021. március 1-jétől csak egészségügyi szolgálati jogviszony keretében láthatják el munkájukat az eddigi közalkalmazotti forma helyett.

Ahogyan arról az Index már beszámoltaz új szabályozás heves vitákat generált az elmúlt hónapokban mind a kormány és az egészségügyi szakma, mind pedig a dolgozók és a szakmai érdekképviseletek között.

Tegnap sokan tették végleg fogasra a fehér köpenyüket, többek között Ildikó is – nevezzük így megszólalónkat, aki anonimitást kért. „Nem tetszik, ahogy ezt le akarják nyomni a torkomon” – mondja.

Ő 34 év, 4 hónap és 6 nap után fejezi be munkáját az egészségügyben.

A távozásának okai többrétűek, nem lehet csak egy nagy hibára visszavezetni, derül ki a beszélgetésből. A probléma okai közt nevezi meg az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, amely számára vállalhatatlan volt a tartalmát illetően. Mint mondja, emellett formai hibákat is talált benne, és szerinte az alapilletmény számfejtése sem volt megfelelő. De a sürgősségi ellátásban dolgozó nő számára leginkább a kirendelés volt elfogadhatatlan. Rá vagyok kényszerülve egy másik állásra is, így ha az ország másik pontjára küldenek, akkor azt nem fogom tudni ellátni” – magyarázza Ildikó, noha a kirendelés szabályai az új jogviszonyban nem változtak, már a törvény hatályba lépése előtt is volt erre lehetőség.

Ildikó a benne felmerült kérdésekre szeretett volna választ kapni, hiszen a célja az volt, hogy továbbra is az egészségügyben dolgozhasson. Miután azonban azonban sem a szóban feltett, sem az e-mailben elküldött kérdéseire nem kapott választ az ápolási igazgatóságtól, úgy érzete, eljött az a pont, amikor nem tudja tovább folytatni. 

Ha a kérdéseimet tisztázta volna számomra az ápolási vezető, akkor talán még alá is írom ma szerződést.

A tervezetet február 26-án, két nappal a határidő lejárta előtt kapta kézhez Ildikó, aki azonnal jelezte is, hogy nem fogja azt aláírni.

Borzasztóan nehéz volt a tegnapi nap. Kemény ember vagyok, de bizony potyogtak a könnyeim. Végigpörgettem az elmúlt éveket az első naptól kezdve, és még most is elszorul a torkom, annyira méltatlan a helyzet...

Nem csak ő volt, aki letette a fehér köpenyt, az osztályról másik hat kolléga, illetve az adott fővárosi kórházból még nagyon sok dolgozó döntött a távozás mellett.

Ildikó anonimitását az is indokolja, hogy még mindig reménykedik abban, hogy a kérdéseire választ kap, a szerződés vitatott pontjait kijavítják, és visszatérhet az egészségügybe.

Követni fogja az orvosát, ha csak magánpraxisban rendel?

  • 13988
    Ne vonjanak le a fizetésemből egészségügyi adókat, és akkor oda megyek, ahova jónak látom.
  • 6532
    Eddig sem volt pénzem magánorvosra, azután sem tudom megtenni.
  • 4639
    Természetesen igen.
  • 4161
    Ha nagyon sürgős, és hosszú a várólista, akkor mindenképpen.
  • 2625
    Csak a fogorvosomat/ nőgyógyászomat.