Frakcióváltás előtt a Néppártból is távoznia kell a Fidesznek

2021.03.03. 13:34
Navracsics Tibor volt uniós biztos szerint a Európai Parlamentben a Fidesz kilépése után az összes bizottsági pozíciót újra kell számolni.

Miután Manfred Weber felolvasta Orbán Viktor az EPP frakciójának elhagyását bejelentő levelét, új fejezet kezdődött a Fidesz számára Brüsszelben. Navracsics Tibor volt európai uniós biztos az Indexnek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz jelenleg is az Európai Néppárt (felfüggesztett) tagja, így képviselői az Európai Parlament más frakciójához nem csatlakozhatnak anélkül, hogy előbb az EPP-t is el ne hagynák. A bejelentett szakítás azonban nem jelenti azt, hogy a távozó 12 fideszes képviselő automatikusan a függetlenek közé ül.

Navracsics Tibor szerint elképzelhető az a frakciószövetségi konstrukció is, mely 1999 és 2009 között állt fenn a néppárti frakció és a brit konzervatív képviselők ED-frakciója között. Emlékeztetett Orbán Viktor másfél hónappal ezelőtt Manfred Webernek küldött levelére, ahol a miniszterelnök maga is erre tett indítványt. A Néppártnak ez azért lenne előnyös, mert a 12 fideszes szavazat nem veszne el, a Fidesznek pedig azért, mert nem veszítené el azonnal, hanem újratárgyalhatná a parlamenti pozícióit. Emlékeztetett: jelenleg Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke; ha azonban nem jönne létre a frakciószövetség, azzal a Fidesz elveszíti az összes bizottsági helyét, raportőri pozícióját, az összes érdemi munkát lehetővé tevő eszközét.

A politikus most úgy látja, hogy

a néppárti frakció vezetésének nincs ellenére a kialakult helyzet, megszabadult egy problémacsomagtól.

Hogy hosszabb távon kinek származik belőle politikai haszna, azt akkor lehet majd megállapítani, ha látjuk, hogy a részt vevő felek milyen irányba mozdulnak. Ez lehet az együttműködés iránya, de elképzelhető az is, hogy a frakció után az EPP a pártból is kizárja a Fideszt, vagy maguk lépnek ki onnan, és utána csatlakoznak egy másik frakcióhoz. Annyi biztos, hogy a távozás következtében az összes elnöki, alelnöki pozíciót újra kell számolni.

A pozíciók újraszámolásakor a frakciók nagyságát veszik figyelembe – tette hozzá. Amennyiben a Fidesz a csupán ötödik legnagyobb, Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjához (ECR) csatlakozna, méretéből adódóan a jelenleginél lényegesen kevesebb pozícióval számolhatna.