Adóvégrehajtási moratóriumot kért a BKIK a fővárosi vállalkozások részére

2021.03.03. 13:40

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) adóvégrehajtási moratóriumot kért a legkiszolgáltatottabb vállalkozások részére – írták az Indexhez is eljuttatott közleményükben.

A kamara azt javasolja, hogy az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások esetében

központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását.

Állításuk szerint a fővárosi önkormányzatnak a helyi iparűzési adó adóelőlegének behajtására vonatkozó intézkedései miatt a turizmusban és vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások helyzete tarthatatlanná vált. 

Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ezért levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz.

Írásában azt javasolja, hogy azon vállalkozások részére, amelyek a kormányrendeletekben meghatározott TEÁOR-számon szerepelne,

az év végéig moratóriumot vezessenek be. 

Egyúttal azt is kezdeményezte, hogy a fenti vállalkozásokon kívül az intézkedést az idegenvezetőkre és a taxis személyszállítókra is terjesszék ki.

Az intézkedés által nemcsak vállalkozók, hanem az általuk foglalkoztatott több tízezer budapesti munkavállaló és az ő családjaik megélhetését is sikerülhet megvédeni – írták. 

A BKIK egy korábbi közleményében már bejelentette, hogy a legnehezebb helyzetbe került vállalkozások számára 75 millió forint kezdőösszeggel nyílt szolidaritási pénzalapot indít.

A program részletein jelenleg is dolgoznak, de már több felajánlás is érkezett hozzájuk.