Megszületett a döntés: kilép a Fidesz az Európai Néppárt frakciójából

GettyImages-660532254
2021.03.03. 11:13

A Fidesz kilépéssel reagált arra, hogy az Európai Néppárt frakciója megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nem csak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból. A 187 néppárti EP-képviselő közül a módosítás mellett 148-an szavaztak, 28-an voltak ellene, négyen tartózkodtak. A Fidesz korábban jelezte, hogy az egész módosítást ellenük intézett támadásként értékelik.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter, a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke a Twitteren jelentette be, nem hagyhatják, hogy elhallgattassák az európai parlamenti képviselőiket vagy korlátozzák őket a szavazati jogukban. Az első számú prioritás az, hogy kezeljék a világjárványt és emberéleteket mentsenek. Ezért az új szabályok elfogadását követően a Fidesz úgy döntött, kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából.

Orbán: demokráciaellenes, igazságtalan és elfogadhatatlan

Novák Katalin a miniszterelnök levelét is megosztotta, amelyet Manfred Weber néppárti frakcióvezetőhöz írt:

Tisztelt Elnök úr!

Ezúton tájékoztatom, hogy a Fidesz visszaadja az EPP képviselőcsoportban elfoglalt tagságát. Miközben több százezer európai polgár kórházi ápolásra szorul, miközben orvosaink életeket mentenek, kiábrándító látni azt, hogy az EPP képviselőcsoportját belső ügyek bénítják meg és azon fáradoznak, hogy demokratikusan megválasztott képviselőket hallgattassanak el.

A pártszabály kiegészítése nyilvánvalóan egy, a Fidesz és választói ellen indított, ellenséges lépés. Azzal, hogy korlátozzák képviselőink munkáját az Európai Parlamentben, a magyar választókat is megfosztják demokratikus jogaiknak gyakorlásától. Ez demokráciaellenes, igazságtalan és elfogadhatatlan. Ebből adódóan a Fidesz igazgatótanácsa úgy döntött, hogy azonnali hatállyal elhagyja az EPP képviselőcsoportját. Képviselőink továbbra is kiállnak azokért, akiket képviselnek, a választóinkért, és megvédik a magyar emberek érdekeit.

Tisztelettel!

Orbán Viktor

Fidesz: antidemokratikus és méltatlan a Néppárthoz

A Fidesz tizenkét európai parlamenti képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását – jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Gál Kinga és Deutsch Tamás azt írták: sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ.

Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók.

Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

Deutsch: Ebből elég volt!

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, a Fidesz-KDNP EP-delegációvezetője – aki korábban is bírálta már Manfred Webert – a Facebook-oldalán azt írta, hogy a bajor politikus vezette európai néppárti frakció a koronavírus járvány kellős közepén is, „a járvánnyal szembeni védekezés helyett, a kizárósdival van elfoglalva”.

Magyarországon mi életeket próbálunk menteni, a néppárti képviselőcsoport nagy többsége pedig ebben a helyzetben is képviselőket akar felfüggeszteni, kizárni. Ebből elég volt! Kilépünk az Európai Néppárt frakciójából, mert az Európai Parlamentben is a járvánnyal és a védekezéssel szeretnénk foglalkozni! Ennyi

– fogalmazott a közösségi oldalán.

A Manfred Weber vezette európai néppárti frakció a koronavírus járvány kellős közepén is, a járvánnyal szembeni...

Közzétette: Deutsch Tamás – 2021. március 3., szerda

Manfred Webert hibáztatja Varga Judit

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a járványhelyzetben Manfred Weber feladata az lett volna, hogy egyben tartsa a frakciót, „nem az, hogy legyengítse”. A Facebook-oldalán ugyanakkor azt is hozzátette: a Néppárttal való véleménykülönbség nem most kezdődött.

Már egy ideje tudjuk, hogy Manfred Weber nem a keresztény-konzervatív értékek mentén szeretné vezetni az Európai Néppárt frakcióját. Ezt világossá tette, amikor azt mondta, hogy nemzeti szuverenitás nem létezik többé

– fogalmazott a miniszter.

Varga Judit is úgy véli, hogy a vírus okozta helyzetben nem az európai parlamenti pártok belügyeivel kellene foglalkozni.

Orbán előre belengette a kilépést

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a frakcióülést megelőzően is levelet írt Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek. A levelet korábban szintén Novák Katalin osztotta meg a közösségi oldalán.

Ezúton tájékoztatom frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot

írta a miniszterelnök.

A Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – közölte szerda délelőtt az Origó és a Magyar Nemzet is saját információkra hivatkozva. Ebből már sejteni lehetett, hogy a szerdai szavazás eredménye már nem fog meglepetést okozni a Fidesznek.

(Borítókép: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)  • Tippek
  • Babaváró hitel