Uniós El Camino: a Fidesz útja a néppárti kilépésig

000 1EV4N9
2021.03.03. 12:05

Kilépnek a Fidesz európai parlamenti képviselői az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció mai (szerdai) ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását. Ezt Gál Kinga, a Fidesz–KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-delegáció vezetője közleményben jelentette be.

A Fidesz története 2000 novemberében kezdődött a Néppártban, amikor elhagyta a Liberális Internacionálét, és csatlakozott az Európai Néppárt frakciójához.

 Most ez a több mint két évtizedes tagság ért véget. 

A végjáték úgy tűnt, hogy már 2019-ben megkezdődött, amikor a Néppárt politikai gyűlésén felfüggesztették a Fidesz tagságát. Akkor Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát, de Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy a Fidesz valójában önmagát függesztette fel. Tény, hogy a felfüggesztés következtében a Fidesznek semmilyen beleszólása nem lehetett az EPP politikájának alakításába, de a közös megegyezéssel elkerülték, hogy kizárják a magyar vezető kormánypártot a konzervatív pártcsaládból. 

Ezután 2020-ban tűnt úgy, hogy felgyorsulhatnak az események, amikor Szájer József önként távozott a Néppártból. Akkor ismét megerősödtek azok a feltételezések, hogy a Fidesz maga hagyja ott a Néppártot, és nem várja meg a kiszavazását. Szakértők már akkor úgy spekuláltak, hogy

ebben a helyzetben a Fidesz előtt álló legvalószínűbb és leglogikusabb út az lenne, ha átülnének az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetségébe (ECR).

Ennek a csoportnak a legjelentősebb tényezői a brexit előtt a brit kormánypárt képviselői voltak, illetve nagy befolyása volt benne a lengyel kormánypártnak is.

Ilyen előzmények után jelentették be a Fidesz európai parlamenti képviselői, hogy kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából. Gál Kinga, a Fidesz–KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-delegáció vezetője sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy naponta több ezer európai polgár életét követelő járvány idején az EPP-frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem kétmillió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz.

(Borítókép: Orbán Viktor az Európai Parlamentben 2019. március 20-án. Fotó: Emmanuel Dunand / AFP)