Hetvenmillióra nyúlta le a vállalkozót ügyvédje

2021.03.03. 18:54

Befolyással üzérkedés gyanújával őrizetbe vettek egy ügyvédet – tudatta a Központi Nyomozó Ügyészség szerdán az MTI-vel.

A megalapozott gyanú szerint 2020 első felében meghatalmazott védőként büntetőügyben eljáró ügyvéd valótlanul azt állította védencének, hogy egy hivatalos személy befolyásolásával elintézte a büntetőeljárás kedvező lezárását és a másik gyanúsított letartóztatásának megszüntetését.

Az ügyvéd ezért 70 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól.

Az ügyvéd később, két ismerőse segítségével kétmillió euró átadására akarta rávenni a vállalkozót, cserébe azt ígérve, hogy egy hónapon belül megszűnik a letartóztatása, és fél éven belül az eljárás is befejeződik ellene. A megtévesztésben részt vevők befolyásos kapcsolatukra hivatkoztak, egyikük pedig hivatalos személynek adta ki magát. A vállalkozó az ügy befolyásolására tett újabb ajánlatot is elfogadta, de a kétmillió eurót végül nem fizette ki, arra hivatkozva, hogy ezért az ügyért korábban már fizetett.

Az ügyvéd a kapcsolataira – ezúttal is valótlanul – hivatkozva az időközben letartóztatásba került egyik ismerősének is segítséget ajánlott, részben közvetítő útján, és tízmillió forintot kért azért, hogy közbenjárjon a szabadlábra kerüléséért. Az ismerős az ajánlatot nem fogadta el.

Az eljárás eddigi adatai alapján megállapítható, hogy az ügyvéd és társai által megnevezett hivatalos személyek és befolyásos kapcsolatok nem léteztek, illetve az ügyben nem voltak érintettek, a befolyásolásukat valótlanul állították. Az ügyben eddig négy gyanúsítottat hallgatott ki az ügyészség. A vállalkozó és az ügyvéd őrizetben van

– írják.