Gyújtogatót ítéltek börtönre Zalaegerszegen

2021.03.03. 12:58

Jogerősen három és fél év börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság egy férfit, aki szemétgyűjtő edényeket, autókat, ablakredőnyt, sőt egy pajtát is felgyújtott Zalaegerszegen, illetve Sárváron – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán az MTI-t.

A 26 éves, büntetlen előéletű férfi 2019 októberében égésgyorsító anyagok használatával hat helyen gyújtott fel szemetes konténereket Zalaegerszegen. Egy lakóház földszinti lakásának ablakredőnyét is meggyújtotta, ami több helyen is átégett, egy kilencemeletes társasház szemétledobójában általa okozott tűz pedig a nagy mennyiségű mérgező füst miatt a házban élők életét veszélyeztette.

A férfi egy zalaegerszegi vállalkozás telephelyén műanyag zsákokban tárolt, 50 köbméternyi elektronikai eszközt gyújtott fel, és a tűz átterjedt egy autóra is. Máskor egy utcán parkoló furgon műanyag ajtófogantyúit és díszléceit lobbantotta lángra öngyújtójával. Sárváron egy félig nyitott szalmatároló pajtában és istállóban okozott jelentős kárral járó tüzet.

A férfi emellett festékszóró spray-vel összefirkált több zalaegerszegi épületet, társasházak és egy templom falát.

Az ügyész – a tűzvizsgálati igazságügyi szakértő megállapításai alapján – több ponton módosította az eredetileg a vádiratban foglaltakat, hangsúlyozva milyen további veszélyeket okozhatott volna a tűz. Irodahelyiségre, lakásra, autókra is továbbterjedt volna a férfi által gyújtott tűz, amivel emberéleteket veszélyeztetett és még nagyobb anyagi kárt okozott volna.

A Zalaegerszegi Járásbíróság többrendbeli közveszélyokozás és rongálás  bűntette, illetve vétsége miatt jogerősen három és fél év börtönbüntetésre ítélte a férfit.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön