Karikó Katalin: El kell menni világgá, és kipróbálni, meddig juthat az ember

2021.03.04. 11:58

Talán sosem derült volna ki, mire vagyok képes igazán, ha nem költözöm el Magyarországról – mondta Karikó Katalin, a Pfizer–BioNTech-vakcina szabadalmát kidolgozó kutató az Európai Parlament szerdai online sajtószemináriumán, amit a Telex szemlézett. A biokémikus arról is beszélt, hogy miért hagyta el Magyarországot:

Nem volt egyszerű áttenni az életemet Amerikába. Szerettem Magyarországon élni, de azt éreztem, többre is képes lennék. […] Kellett egy környezetváltozás ahhoz, hogy magasabbra jussak. Ahogy ez a mesékben szokott lenni: el kell menni világgá, és ki kell próbálni, hogy meddig juthat az ember, mi van bennünk? Ha otthon maradtam volna, akkor ez talán sosem derül ki.

Kapcsolódó

Reagált Karikó Katalin a magyar oltási terv módosításaira

Megnyugtató választ adott egy kérdésre.

A kutató optimista az oltásokkal kapcsolatban, és reméli, hogy az Egyesült Államokban a nyár végére, ősz elejére visszatérhet a normális élet. Arról persze egyelőre nagyon keveset lehet tudni, hogy meddig tart a vakcina hatása:

Azt tudjuk, hogy legalább hat hónapos védettséget ad a vakcina, azonban még egy évet kell várni arra, mire láthatjuk, hogy mennyi ideig tart ki még a védettség. Ha nem fertőződnek meg az emberek, akkor nem kell belőle új adag.

A nemek aránya egyébként a BioNTechnél elég kiegyensúlyozott Karikó Katalin szerint. Úgy tudja, hogy a cégnél még a vezető pozíciókban is több nő dolgozik, mint férfi. A biokémikus szerint fontos, hogy a férfiak és a nők együtt dolgozzanak a tudományban, hiszen a nők gyakran más szemszögből látnak egyes dolgokat, ez pedig előrébb lendítheti a kutatások eredményeit.  • Hírek
  • Személyi kölcsön