Müller Cecília: Most sajnos helyzet van

2021.03.04. 13:47 Módosítva: 2021.03.04. 14:08

Éppen egy éve annak, hogy bejelentettük a két iráni diák pozitív esetét, amivel Magyarországon elkezdődött a koronavírus-járvány – mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos kiemelte, az oltás után két-három héttel lesz valaki védett, a szigorításokra szükség van.

Most sajnos helyzet van, ez azt jelenti, hogy rendkívül magasak a járványügyi adatok. Február 18-án jelentettük be a harmadik hullámot, és azóta 2533-mal nőtt a kórházban ápoltak száma. A jelenleg terjedő variánsok jóval fertőzőképesebbek, jóval több embert tudnak megfertőzni. A mai reprodukciós ráta 1,3, és ez folyamatosan nő

– mondta Müller Cecília. Közölte: ez azt jelenti, hogy mivel a szám magasabb egynél, exponenciálisan növekszik az új fertőzöttek száma. Lazítás csak akkor várható, ha ismét egy alá csökken ez a szám.

Müller Cecília
Müller Cecília
Fotó: M1 / Médiaklikk

Müller Cecília elmondta, a két védekezési módnak párhuzamosan, sürgetően kell folynia: csökkenteni kell a kontaktusszámot és oltakozni kell. A tiszti főorvos beszámolt arról, hogy ma újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra: AstraZenecából 105 ezer adag, Szputnyik V vakcinából 280 ezer adag. 

Hétvégén több mint 70 ezer embert várunk oltásra a kórházi oltópontokon. Ez a nagy kampány szombaton és vasárnap zajlik, az érintettek ma kapnak SMS-t az oltás időpontjáról, helyéről. Választ nem kell küldeni, kérem, a megadott időpontban és helyen jelenjenek meg, módosításra most nincs lehetőség

– hangsúlyozta a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy az SMS a Vakcinainfóról érkezik. Müller Cecília elmondta: 101 kórházban, több mint 438 oltóponton folyik majd az oltás, a tervek szerint óránként 12 főt oltanak be. Mint mondta, ha mindenki pontosan érkezik és előkészít minden papírt, nem lesz zsúfoltság. 

Együttműködést, megértést és rendkívüli fegyelmezettséget kérek. Kérem, hogy mindenki jelenjen meg az oltáson, növeljük a védett személyek számát, és kérem, hogy türelemmel viseltessenek azon intézkedések iránt, amit most már nagyon hosszú ideje kell eltűrnünk. Azonban látjuk azt, hogy ezekkel az időben meghozott intézkedésekkel hogyan szabadulhatunk majd a járványtól

– fogalmazott Müller Cecília. 

Ismertette, hogy csütörtökre 6278 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 446 178 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 152, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 6554 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen. 

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy 

 • maszkviselés elmulasztása miatt 168 esetben intézkedett a rendőrség,
 • tömegközlekedési eszközökön 15 olyan személlyel szemben intézkedtek, akik nem viseltek maszkot,
 • bevásárlóközpontban 20 fő felejtette el a maszkot felvenni,
 • vendéglátó üzletekben 9 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt napon, de csak egy esetben zártak be üzletet hat hónapra – Tiszafüreden egy teraszon talált a rendőrség öt italozót,
 • kijárási tilalom megszegése miatt 327 rendőri intézkedés volt,
 • 14 538 karantént ellenőriztek és 7452 karantént rendeltek el.

Mint arról az Index beszámolt, komoly szigorításokat jelentett be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

A kormány a következő intézkedésekről döntött:

 • Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, a középiskolák és egyetemek esetében marad a digitális oktatás.
 • Az üzleteket március 8-tól március 22-ig két hétre bezárják. Ezalól kivétel az élelmiszerbolt, a patika, a drogéria és a benzinkút.
 • Ugyanebben az időszakban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
 • Az edzőtermeket két hétre be kell zárni, de az igazolt sportolók meccseit és edzéseit zárt kapuk mögött meg lehet tartani. A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység megfelelő távolságtartással engedélyezett.
 • Mindenkit arra kérnek, ahol otthoni munkavégzésre van mód, biztosítsák ennek a lehetőségét.
 • A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
 • Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében.
 • A már létező, szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárniuk.


 • Hírek
 • Megtakarítás