Publicus: a többség alkalmasnak tartja Karácsonyt miniszterelnök-jelöltnek

DBZOL20200304007
2021.03.04. 10:54

A megkérdezettek többsége (52 százalék) szerint inkább helyes, ha egy főpolgármester egy országgyűlési kampányban is aktív szerepet vállal például miniszterelnök-jelöltként. Minden második (50 százalék) válaszadó szerint Karácsony Gergely inkább alkalmas lenne miniszterelnök-jelöltnek – olvasható a Publicus Intézet a Népszava megbízásából január 26–28. között 1138 fő megkérdezésével készített, budapesti reprezentatív közvélemény-kutatásban.

A kutatás szerint tízből négy válaszadó biztosan egy ellenzéki összefogásra szavazna, ha Karácsony Gergely lenne a miniszterelnök-jelölt. Amennyiben a mostani főpolgármester nyerne egy miniszterelnök-jelölti előválasztáson, akkor már tízből öt megkérdezett szavazna biztosan egy ellenzéki összefogásra.

A kutatást azt is lemérte, hogy a választók hogyan értékelik Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkáját: tízből hat válaszadó összességében inkább elégedett vele.

Az ellenzéki szavazók háromnegyede inkább elégedett Karácsony Gergely tevékenységével. Ezzel szemben a Fidesz szavazóinak 95 százaléka inkább nem elégedett azzal, amit a főpolgármester csinál – írja a Publicus.

Egy most vasárnapi főpolgármester-választáson a megkérdezettek többsége (55 százalék) vagy biztosan (43 százalék), vagy pedig valószínűleg (12 százalék) Karácsony Gergelyre szavazna. További hatszázaléknyi válaszadó szintén rá adná a voksát egy széles körű ellenzéki összefogás esetén. A megkérdezettek harmada (35 százalék) vagy biztosan (30 százalék), vagy pedig valószínűleg nem (5 százalék) szavazna a főpolgármesterre.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke még nem kötelezte el magát a miniszterelnök-jelölti előválasztáson való indulás mellett. Korábban határozottan cáfolta, hogy a jelöltségen gondolkodna, nemrégiben azonban az ATV Egyenes beszéd című műsorában már nem zárkózott el a jelöltségtől, amennyiben lesz előválasztás.

Az ellenzéki együttműködés pártjai már nyilatkoztak arról, hogy mind a 106 választókerületben előválasztások lesznek, a miniszterelnök-jelölt személyét pedig két fordulóval választják ki.

A Medián februárban közzétette kutatása szerint is – a potenciális jelöltek közül – Karácsony Gergely a legnépszerűbb.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Pálinkás József akadémikus, az Új Világ Néppárt alapító elnöke, Jakab Péter, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője, valamint Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is jelezte, hogy szándékukban áll megmérettetni magukat a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

(Borítókép:  Karácsony Gergely beszédet mond a Zuglói Egészségügyi Szolgálat új diagnosztikai centrumának átadási ünnepségén a XIV. kerületi Örs vezér téren 2020. március 4-én. Fotó:  MTI / Balogh Zoltán)