Hétvégén is oltanak, csak nem AstraZenecával

2021.03.05. 16:55
Egy olyan adatbázis kavart be, amely a háziorvosokhoz kötötte a regisztráltakat.

Az Index információi szerint az elhalasztott hétvégi tömeges oltással eredetileg azt próbálták tesztelni, hogy a későbbiekben meg lehet-e szervezni akár több százezres tömeg beoltását is SMS-alapú értesítéssel, amikor már elegendő oltóanyag áll majd rendelkezésre. 

György István miniszterelnökségi államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján arról beszélt, hogy az SMS-ek kézbesítési technikájával szinkronizációs probléma adódott, ezért az AstraZeneca oltóanyagát csak később tudják beadni.

A politikus elnézést kért azoktól, akik téves riasztást kaptak.

A 74 ezer embert érintő csúszás csak azokra vonatkozik, akik szombaton és vasárnap az AstraZeneca oltóanyagát kapták volna, minden más vakcinával zavartalanul oltanak a hétvégén is a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon. A végül elhalasztott teszt az ezen felüli oltási kapacitásokra vonatkozott volna.

Úgy tudjuk, a balul elsült kísérlet oka az volt, hogy olyan adatbázist használtak az értesítéshez, amely a háziorvosokhoz rendelte a beoltandókat. Így fordulhatott elő az, hogy aki közben háziorvost váltott, de az nem jelent meg az adatbázisban, a lakóhelyétől akár 100-150 kilométerre fekvő oltóponthoz is kaphatott behívót.

Az AstraZeneca vakcináját a 60 év alatti krónikus betegek fogják kapni, az ígéretek szerint minél gyorsabban próbálják újra megszervezni az oltásukat.