A Hungaroring és az Aquarena is felbukkanhat a Pozsonyi csata készítőinek új történelmi animációjában

2021.03.06. 15:49

Járvány idején sem áll le a magyarságkutatás - újabb animációs film készül, ezúttal a mogyoródi csatáról – kezdi vonatkozó Facebook-posztját a K-Monitor korrupciókutató szervezet, amit a 444 szúrt ki. 

A Magyar Hang írta meg először, hogy Kásler Miklós miniszteri keretéből 10 millió forinttal támogatta meg a történészeket, filmeseket és az átlag nézőket is megosztó Pozsonyi csata című animációs filmet készítő Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft-t. 

A cég ráadásul januárban Nemzeti Kulturális Alaptól 30 millió forintot kapott a Honfoglalás kora című sorozat készítésére. De ez egy másik történet. 

Az említett vissza nem térítendő 10 millió forint most a Mogyoródi csata 1074 munkacímet viselő újabb animációhoz kapta a filmkészítő cég, de a projektet nemcsak az emberi erőforrások minisztere támogatta meg. 

A K-Monitor közlése szerint a mogyoródi önkormányzat is beszállt a projektbe, 5,5 millió forintot ítélt oda tavaly Paulovics Géza polgármester, bár az előterjesztést a képviselők korábban támogatták. 

A korrupciókutató szervezet rámutatott – ahogy az az előterjesztésből is kiderül – Mogyoród önkormányzata leszögezte:

a támogatásért cserébe a 20 percesnek szánt animációs filmnek „szerves része kell, hogy legyen Mogyoród jelenkori sport, turisztikai szerepének rövid bemutatása is".

Ennek megfelelően

szerepeltetni kellene a Hungaroringet, az Aquarenát, a Makovecz féle Szent László kilátót, a Szent László látogatóközpontot és a Klastromhegyi pincesort. 

Járvány idején sem áll le a magyarságkutatás - újabb animációs film készül, ezúttal a mogyoródi csatáról - Kásler...

Posted by K-Monitor on Saturday, March 6, 2021

És hogy miről szól majd a Hungaroring és az Aquarena mellett a Mogyoródi csata 1074? Vélhetően I. Béla fiainak, László és Géza csapatainak Salamon király serege felett aratott győzelméről, aminek következtében Salamon elvesztette a trónt és megkoronázták Gézát.

Három évvel később I. Géza halála után öccse, I. (Szent) László fejére került a korona, akivel a trónfosztott Salamon még évekig hadakozott. Így ki tudja, az is lehet, hogy a végén még a készülő animációs filmnek folytatása is lesz.