Szlávik: A brit mutáns a fiatalabbakat támadja

2021.03.06. 15:50 Módosítva: 2021.03.06. 15:51

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint mérföldkő, hogy ezen a hétvégén elérheti az egymilliót a beoltott emberek száma Magyarországon, ami már „nagyon komoly átoltottságot jelent”.

A főorvos szombaton a közmédiának úgy nyilatkozott: ha megfelelő ütemben érkeznek Magyarországra a vakcinák, akkor néhány hónapon belül elérhető a 25 százalékos átoltottsági arány, ami már a járványt meg tudja fékezni.

Szlávik János hangsúlyozta: nem mindegyik oltást lehet bizonyos életkor alatt vagy felett beadni, valamelyiket hosszabb vagy rövidebb idő után ismételni kell, ám „mindegyiknek megfelelő a hatékonysága”.

Kapcsolódó

Szlávik János: Ez a vírus nem az a vírus

Azt is elmondta, melyik oltóanyagot kinek ajánlja.

A főorvos jelezte: a második oltás után egy héttel alakul ki a 80-90 százalékos védettség. Elképzelhető, hogy valaki, aki oltást kapott, megfertőződik, de „óriási valószínűséggel” nem kerül kórházba.

Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy a brit variáns könnyebben terjed emberről emberre, a fiatalabbakat fertőzi, többeknél okoz lázat, izom- és ízületi fájdalmakat, illetve nagyon sokan köhögnek tőle.