Embert próbáló hetek előtt a magyar egészségügy

2021.03.06. 11:07

„A magyar egészségügy teherbíró képessége ezer lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú, súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el” – idézte a Népszava most Merkely Béla kardiológusprofesszor, a Semmelweis Egyetem rektora decemberi kijelentését.

A lap utal arra, hogy gépekkel elvileg bírná a terhelést a rendszer, tavaly nyáron 16 ezer készülék volt az országban, ágy is van, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint a magyar egészségügy jelenleg 33 ezer ágyon tud koronavírusos betegeket fogadni.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: Tragédia lesz, ha nem lépünk

Március 8-án a virágboltok még nyitva maradhatnak.

Ellenben az országban mintegy kétezer orvos és 2400 intenzív osztályon dolgozó nővér vethető be a legsúlyosabb állapotban lévők ellátására,

egy 12 órás gyorstalpalón pedig még 2500 segédnővérnek mutatták meg a gépek működését.

Kapcsolódó

Durva ugrás a fertőzés terjedésében: közel 36 ezer tesztből 7269 új beteg

7243 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 751-en vannak lélegeztetőgépen. De még várják a nyitással kapcsolatos konzultációs véleményeket.

A kórházakból kiszivárgó hírek szerint a jogviszonyváltás miatt sok nővér távozott. A miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth rádióban már arról beszélt, hogy eddiginél is több dolgozót vezényelnek át más osztályra, más kórházba, s a munkába bevonják a rezidenseket, sőt a végzős orvostanhallgatókat is.