Kötelező kirendeléssel számolhatnak az orvostanhallgatók

2021.03.06. 06:48

Jövő héttől orvostanhallgatókat kötelező jelleggel rendel ki a kormány az Országos Mentőszolgálathoz – írja a 444 a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának egy zárt Facebook-csoportban írt bejegyzésére hivatkozva. 

A hírportál emlékeztet, hogy az operatív törzs már tavaly októberben is kérelmezte az orvosi egyetemektől, hogy küldjenek hallgatókat a koronavírus-teszteléshez segítségül, többek között az OMSZ-hez. 

A testület már akkor megjelölte, melyik egyetemről hány hallgatóra lenne szükség. Eleinte a részvétel önkéntes volt, június óta azonban már nem szükséges a hozzájárulásuk a kivezényléshez. 

A poszt szerint a SOTE HÖK jelezte, szívesen koordinálja a hallgatók önkéntes alapú kirendelését, részben azért is, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kényszerből kivezényelni a hallgatókat, mert nincs meg a kvóta.

Ebben a SOTE is partner volt, a bejegyzés szerint 120 napig nem is kellett hallgatókat kirendelni az OMSZ-hez: 1370 hallgató önként vállalt 12 418 műszakot a mentőszolgálatnál. 

A járványhelyzet romlásával azonban már nem sikerült teljesíteni az elvárt kvótaszámot, így az illetékes hatóságok jelezték a hallgatói önkormányzatnak: jövő héttől kötelező kirendelés útján kell a hallgatóknak az OMSZ-hez menni, a HÖK-nek pedig köszönik az eddigi segítséget, a továbbiakban a kormány veszi át a hallgatók kiszervezését.