Közel 200 milliós kompenzációra vár az egyik fővárosi magánkórház

2021.03.07. 19:09 Módosítva: 2021.03.07. 19:09

A pénteki kormányrendelet alapján az országos kórház-főigazgató határozhat úgy, hogy berendeli a magánszolgáltatók dolgozóit, és kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében – írja a Portfolio, és meg is kérdezték erről a Budai Egészségközpont alapító-főigazgatóját. 

Varga Péter Pál kiemelte, hogy az intézményt már tavaly márciusban elsőként ajánlotta fel állami ellátásra, és tavaly ősz óta aktívan részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek ellátásában több mint 60 ággyal. Megjegyezte, hogy bár az egészségközpont minden hónapban elszámolást küld az Emberi Erőforrások Minisztériumának, kompenzációt még nem kapott a kormánytól, a költségek pedig egyre csak növekednek.

Hozzáfűzte, olyannyira, hogy ez az összeg nagyjából már 170-200 millió forintra nőtt tavaly szeptember óta.

Varga Péter Pál a járvány harmadik hullámáról is beszélt a lapnak. Tapasztalatai szerint az intézmény ágyainak kihasználtsága az országos járványhelyzet romlásával párhuzamosan nőtt, és naponta több beteget vesznek fel a Covid-osztályra, mint amennyit elbocsátanak. Ez pedig azt jelenti, hogy ha ez a tendencia így folytatódik, akkor

egy-két héten belül biztosan megtelik a kórház.

Nem sokkal az után, hogy a Portfolión megjelent a cikk, a PRIMUS Egyesület közleményt adott ki, amelynek lényege, hogy önköltségi áron készek bekapcsolódni a közellátásba magánegészségügyi szolgáltatók.

Önköltségi áron haladéktalanul készek bekapcsolódni a közellátásba a meghatározó magánegészségügyi szolgáltatók az ellátórendszer tehermentesítése érdekében, kapacitásaik azonnali hasznosításáról hétfőn tárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi kormányzattal

– tudatta a PRIMUS Egyesület vasárnap az MTI-vel. Ez azt jelenti, hogy a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének tagjai az egészségügyi válsághelyzet idejére profit nélkül ajánlják fel kapacitásaikat az állami rendszerben leállt diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs feladatok ellátására.

A részletek kidolgozására javasolják az Egészségügyi Szolgáltatói Tanács létrehozását, és az egyesület szerint március közepén elkezdődhetne a közfinanszírozott betegek ellátása.

Leitner György, az egyesület elnöke, az Affidea Magyarország vezérigazgatója azt közölte, hogy az egyesület tagjai egyhangúlag ajánlották fel segítségüket.

Kérik, hogy tekintsék őket partnernek

A védelmi intézkedések szigorításáról szóló, pénteken megjelent kormányrendelet szerint veszélyhelyzet idején az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, határozattal bármely – nem állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú – egészségügyi szolgáltatót kötelezheti a SARS-CoV-2 vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére.

Ennek kapcsán a magánszolgáltatók azt kérik, hogy az állam tekintse őket partnernek, hiszen nem csupán a rendeletben foglalt átirányítható szakemberek, eszközök és infrastruktúra biztosítására alkalmasak, hanem biztonságos, magas szintű ellátást nyújtó szakmai kompetenciaközpontok is, amelyek közvetlenül bevonhatók a közellátásba.