Átoltottság tekintetében Magyarország Európa élmezőnyében van

D KOS20210304012
2021.03.08. 16:33

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa 2020. december 26-án, a Pfizer/BioNTech vakcináját használva adta be az első koronavírus elleni védőoltást Magyarországon.

A kormányzati tájékoztató oldal legfrissebb közlése szerint már meghaladta az egymilliót a Magyarországon beoltottak száma, ebből 307 929 ember kapta meg a második vakcinát is.

Február végén írtunk a megváltoztatott oltási stratégiáról, melynek középpontjában az áll, hogy minél több ember hozzájusson az első adaghoz, így növelve a legalább részben immunizált tömeget.

Hazánkban jelenleg ötféle oltóanyag van használatban, ezek a Pfizer/BioNtech, a Moderna-, az AstraZeneca-, a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinák.

Jól állunk

Bár a hétvége arról szólt, hogy az sms-rendszer technikai problémái miatt fel kellett függeszteni a 74 ezer embert érintő AstraZeneca-programot, de próba szerencse alapon sokan mégis elmentek a kijelölt helyekre, és meg is kapták az oltást, összességében nem állunk rosszul a vakcinázottság tekintetében.

Az Our World in Data statisztikája szerint a március 6-i számokat figyelembe véve 

Magyarország a lakosságarányos átoltottságban Európában a 4. helyen van.

Az adatokat száz főre vetítve adják meg, ehhez viszonyítva Magyarországon eddig 13,34 személy kapott legalább egy dózist, csak az Egyesült Királyságban (34,37), Szerbiában (24,27) és Máltán (21,72) állnak jobban.

A szomszédos országok közül Szlovéniában (9,98), Szlovákiában (9,58) és Romániában (9,26) hasonló az arány, de Ausztria sincs túlságosan messze tőlük 8,92-vel. Horvátország 5,89-cel a mezőny végefelé található, de ez csak március 4-i adat. Ukrajnában van a legnagyobb lemaradás, ott mindössze 0,04-et tüntetnek fel oltottként.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy 10,26 százalékos az itthoni átoltottság szintje, ezzel lakosságarányosan a második helyen vagyunk az EU-ban. Az uniós átlag 6,24 százalék.

(Borítókép: Oltás a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával 2021. március 4-én. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)