Müller Cecília: Két hét alatt megduplázódott a lélegeztetőgépen lévők száma

2021.03.08. 12:19 Módosítva: 2021.03.08. 13:29

Fontos és aktuális információk az operatív törzs tájékoztatójáról:

 • 10,26 százalékos a magyar lakosság átoltottsága, az ország lakosságarányosan a második az Európai Unióban. 
 • 307 929 ember kapta meg a második oltását.
 • A betegek súlyos tünetekkel kerülnek kórházba, sok köztük a fiatal.

„Hadd kezdjem egy nagyon jó hírrel: elérte a beoltottak száma, sőt kissé túllépte az egymillió főt. Ezzel a lakosság átoltottsága növekedett: az unióban lakosságarányosan a második helyen áll Magyarország.

A beoltottság 6,24 százalék az unióban, 10,26 százalék itthon, ezzel értük el, hogy ilyen helyre kerültünk”

– kezdte az operatív törzs tájékoztatóját az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, akiknek ebben szerepe volt, az oltópontoknak, a beszerzőknek, az orvosoknak, akik regisztráltak és éltek a lehetőséggel, hogy minél hamarabb védettek legyenek.

„Versenyt futunk az idővel, az oltások beadására gyors tempóban szükség van, ezt a járványügyi adatok mutatják. Az intézkedések pontosan ez alapján születnek” – hangsúlyozta Müller Cecília.

Tájékoztatása szerint keddre is várnak Pfizer-vakcinát, folytatódik a legidősebbek és a magas kockázatú idősek beoltása. 

Müller Cecília
Müller Cecília
Fotó: M1 / Médiaklikk

Úgy fogalmazott, hogy nagy szükség van a védőoltások beadására, a fokozott tempóra, a haladásra. „Romló adatokkal nézünk szembe itthon, Európában, egymás után közlik le a különböző országok laboratóriumai azokat a mutánsformákat, amelyek jelentkeznek.

Endémiásan vannak jelen a különböző variánsok, tehát nem behurcolják” – tette Hozzá Müller Cecília.

A hosszú Covid-szindróma elhárítása érdekében fogadják azokat az embereket is az intézmények, akik hosszú távon fáradtsággal vagy egyéb tünetekkel küzdenek. „A Covid-ambulanciák tudják, hogy milyen vizsgálatokat kell lefolytatni azért, hogy teljesen visszanyerjék az egészségüket” – közölte az országos tiszti főorvos. 

Müller Cecília elmondta: ami a legnagyobb terhet jelenti az országnak, hogy nagyon sokan kerülnek kórházba, súlyosan zajlik a betegségük, sokan fiatalok, akik rapid, az első tünetek után egyre súlyosbodó tünetekkel kerülnek az intézményekbe.

A kórházi ellátásra szorulók számában 33 százalékos növekedést regisztráltak a hétvége alatt, egyre több fiatalt fertőz meg a brit mutáns.

Két hét alatt megduplázódott a lélegeztetőn lévő betegek száma, ami még nem volt ilyen magas a járvány kitörése óta. Az ellátórendszer a teljesítőképessége határán mozog.

„Ezért kérem, hogy aki bármit érez, ne menjen közösségbe, a továbbfertőzés lehetősége most sokkal nagyobb, mint valaha volt” – hívta fel a figyelmet. 

Müller cecília szerint a mostani mutáns 70 százalékkal fertőzőképesebb. A járvány felfutó, magas eredményeket, járványügyi adatokat produkáló szakaszban van, ezt kell valahogy megtörni, ezért Szükséges szigorítás.

Magyarországon 5 főnél mutatták ki a dél-afrikai mutánst – közölte a tiszti főorvos.

A népegészségügyi központ vizsgálatainál

 • 1307 főnél találkoztak már az angol variánssal,
 • 13 főnél a cseh,
 • 145 főnél egyéb, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns variációkat mutattak ki.

Utóbbiak terjedését is figyelik, a járványügyi viselkedésük nem kiszámítható. 

A pozitív PCR-tesztek 70 százalékánál azonosítottak vírusvariánst – mondta el. 

Hatósági intézkedések

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztató elején köszöntötte a hölgyeket.

Minden nőnek jó egészséget és sok erőt kívánunk

– mondta, valamint a Zoltánoknak is boldog névnapot kívánt.

Elmondta, hogy a mai nappal életbe léptek az újabb szigorító intézkedések, és felsorolta, hogy mely üzletek – és milyen feltételek mellett – tarthatnak nyitva. 

Hozzátette: a virágüzletek hétfőn, a nők napjára való tekintettel, még nyitva lehetnek. 

Az alezredes ismertette: az új előírások értelmében az általános iskolák április 7-ig nem nyitnak ki, a középiskolákban és egyetemeken pedig várhatóan még ezt követően is megmaradhat a távoktatás – mondta. 

A MASZKVISELÉS LAKOTT TERÜLETEN BELÜL MINDENHOL KÖTELEZŐ – HANGSÚLYOZTA KISS RÓBERT. 

Kifejtette továbbá, hogy szabadtéren ott lehet sporttevékenységet végezni, ahol tartható a másfél méteres távolság. A parkok, arborétumok, erdők látogathatók – ismertette. 

Kiss Róbert
Kiss Róbert
Fotó: M1 / Médiaklikk

Beszámolt továbbá arról, hogy a hétvégi ellenőrzések során mit tapasztaltak a hatóságok:

 • A maszkviselés kötelezettségének elmulasztása miatt 481 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, így a járványügyi készültség kezdete óta már 28 405 esetben kellett lépniük a szabályszegőkkel szemben. Közülük a hatóságok 405 személyt marasztaltak el amiatt, hogy közterületen nem viseltek maszkot. 
 • Közlekedési eszközökön és várakozóhelyeken 21, üzletekben és bevásárlóközpontokban 55 személlyel szemben intézkedtek a járványvédelmi szabályok megszegése miatt.
 • Péntek délután egy ittas férfi a gépjárművezető többszöri felszólítására sem vette fel a maszkot. Ezért a buszvezető megállította a járművet, és rendőri segítséget kért. A járőrök a férfival szemben szabálysértési eljárást indítottak, és előállították őt a rendőrkapitányságra.
 • Az üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig összesen 845 ilyen esetben kellett eljárniuk a hatóságoknak tavaly november óta. Ebből az üzemeltető, illetve a tulajdonos felelőssége 215 esetben volt megállapítható.
 • A hétvégén a vendéglátóhelyeken, üzletekben való tartózkodás tilalmának megszegése miatt 6 személlyel szemben intézkedtek. Az üzemeltetésre vonatkozó szabályokat egy személy szegte meg.  
 • Ez utóbbi eset péntek délután Lepsényben történt, itt ellenőriztek egy presszót. A vendéglátóhely üzemeltetőjén kívül három másik személy tartózkodott és fogyasztott szeszes italt a helyiségben. Ellenük szabálysértési feljelentést tettek, míg az üzemeltető felelősségét közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálják meg. A presszót bezárták. 
 • A hétvégén 1646 embert marasztaltak el a kijárási és a közterületi gyülekezési tilalmak megszegése miatt. Így eddig összesen 47 636 esetben intézkedtek a rendőrök. 
 • A hétvégén több budapesti belvárosi helyszínen jártak el a rendőrök csendháborítás és magánrendezvények miatt. Összesen 39 külföldi és 28 magyar állampolgár ellen intézkedtek. 54 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentést a kijárási tilalom és a rendezvények tartására vonatkozó korlátozások megszegése miatt, 11 személyt pedig közigazgatási hatósági eljárásba vontak be. 
 • A külföldiekre vonatkozó tranzitszabályok megsértése miatt a kijelölt közlekedési korridorokon 160 esetben intézkedtek járőrök a hétvégén, összesen 13 073 esetben kellett eljárniuk.
 • A hatósági házi karanténban lévő személyekkel szemben 46 664 helyszíni ellenőrzést végeztek a hétvégén. Tegnap 13 274 házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 37 343-an vannak karanténban. 4173-an használják közülük az online ellenőrzésre kifejlesztett mobilalkalmazást.

Újságírói kérdések

A Somogyi Hírlap arról kérdezte meg az operatív törzset, hogy szükség lehet-e a magánegészségügyi szolgáltatók bevonására.

Lehet, hogy kikényszeríti az élet azt, hogy igénybe vegyük a magánszolgáltatók kapacitását is 

– mondta Müller Cecília, hozzátéve: egyelőre még romlanak a járványügyi adatok, és ha ez így marad, akkor sor kerülhet a magánszolgáltatók bevonására is. 

Az InfoRádió azt kérdezte, hogy veszélyesebb-e a jelenleg terjedő vírusvariáns a fiatalokra, és ha igen, miért.

Müller Cecília elmondta:

EGYELŐRE VALÓBAN ÚGY TŰNIK, HOGY ez A VARIÁNS VESZÉLYESEBB A FIATALOKRA.

Hozzáfűzte: az is lehet, hogy csak azért tűnik így, mert a fiatalok könnyebben adják át egymásnak a fertőzést. A kórházi visszajelzések szerint mindenesetre egyre több fiatal kerül súlyos állapotban az osztályokra – ismertette. 

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy a tünetek megjelenését követően rögtön érdemes háziorvoshoz fordulni, illetve súlyos esetben mielőbb segítséget kérni. 

Órákon belül lélegeztetőgépre kerülhet valaki

– emelte ki, utalva arra, hogy milyen következményekkel járhat, ha valaki nem kezeli kellő komolysággal a vírust. 

Az InfoStart megkérdezte, hogy mit kell tennie a háziorvosnak akkor, ha olyan betegnek kellene beadni az oltást, aki nem tud bemenni a rendelőbe. Müller Cecília közölte: a háziorvos a beteg lakásán végzi el az oltást ebben az esetben. 

Több médium is megkérdezte, hogy

MIKOR OLTJÁK BE AZOKAT, AKIKNEK A HÉTVÉGÉN NEM SIKERÜLT MEGKAPNIUK AZ ASTRAZENECA VAKCINÁJÁT. 

Müller Cecília erre válaszul annyit mondott: a lehető legrövidebb időn belül, a hét második felében meg fog történni az ő beoltásuk is.

Amint azt az Index megírta 2696 az új fertőzöttje van a koronavírusnak hazánkban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 7924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen.