A kormány szerint veszélyeztetné a védekezést, ha kiadná a kínai és az orosz oltóanyag szerződéseit

2021.03.09. 20:21
Szél Bernadett közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz, hogy megkaphassa a kínai és az orosz vakcinák szerződéseit. 45 nap türelmet kértek a független országgyűlési képviselőtől.

„Levelet kaptam a kormánytól, amelyben azt írják, hogy szerintük veszélyeztetné a védekezést, ha késlekedés nélkül kiadnák a Szputnyik V és a kínai oltóanyag beszerzéséről szóló szerződéseket” – számolt be Facebook-oldalán az Orbán Viktor vezette kabinet minisztériumaival folytatott levelezéséről Szél Bernadett.

A független országgyűlési képviselő szerint nemcsak „eltitkolnak minden létező adatot”, de még azután is nyomozni kell, hogy egyáltalán melyik minisztériumnál lehetnek a vakcinaszerződések. Az országgyűlési képviselő a levelezéséből annyit tudott meg, hogy nem a Külgazdasági és Külügyminisztérium az adatkezelő. Szél Bernadett szerint még az is kérdéses, hogy melyik minisztérium vagy állami szerv köthetett szerződést az orosz és a kínai gyártóval. Hozzátette:

Adatkéréssel fordultam a Kásler-, Pintér- és a Rogán-minisztériumhoz, az operatív törzshöz és Müller Cecíliához is, de az összes helyről az a válasz jött, hogy veszélyeztetné a feladatellátásukat, ha elküldenének 2 darab szerződést, amire egyébként már eddig is két hetük volt.

A képviselő beszámolt arról, hogy 45 napot kértek a szerződések kiadására, de biztos abban, hogy hogy újabb 45 napos hosszabbítás jön.

Kapcsolódó

Müller Cecília: Erre nincs egy jobb szövegünk?

Véletlenül Hadházy Ákoshoz is eljutott a tisztifőorvos üzenete, amit eredetileg a kollégáinak szánt.

Szél Bernadett megjegyezte, Müller Cecília munkatársai közben találtak egy jobb szöveget, amely így hangzik: 

Tájékoztatom, hogy a veszélyhelyzetben megnövekedett közfeladatok ellátásából adódó, rendkívüli mértékű megterhelés miatt a pandémia kezelésével közvetlenül összefüggő járványügyi intézkedések prioritást élveznek. 

A politikus hangsúlyozta, a kormányzati döntések átláthatósága és a közérdekű adatok nyilvánossága nem veszélyezteti, hanem segíti a védekezést. Szél Bernadett szerint az nem oltásellenesség, ha az embereknek kérdései vannak. 

Jó lenne, ha a kormány végre komolyan venné a tájékoztatást, ami a járványhelyzetben kulcsfontosságú, és nem titkolna el minden létező adatot, aminek a nyilvánossága közérdek! 

– írta közösségi oldalán.

Az Európai Unióban eddig Magyarország, Szlovákia és Csehország hagyta jóvá vagy készül jóváhagyni az orosz vakcinát. Oroszország kedden bocsánatkérést követelt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetőjétől, aki felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy addig ne használják az orosz Szputnyik V vakcinát, amíg az EMA nem regisztrálta az oltóanyagot.

Kapcsolódó

Az Európai Bizottság az EMA és a Szputnyik vitájával párhuzamosan javasolta az Európai Uniónak, hogy fogadja el a kínai és az orosz vakcinát a közös uniós védettségi igazolások kiállításakor. Az Európai Gyógyszerügynökség március végén hozza nyilvánosságra a Szputnyik V vizsgálati eredményeit, azonban a kínai Sinopharm oltóanyagát még nem kezdték el tesztelni.

Kapcsolódó

Az Európai Bizottság javasolja, hogy az EU-ban fogadják el a kínai és orosz vakcina alapján kiadott védettségi igazolást

A tagországi vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál.