A V4-ből mindenki ígérte, de csak Magyarország szállt be a vakcinakutatásba

2021.03.09. 21:47

Sem Szlovákia, sem Csehország, sem Lengyelország nem fizette be a rá eső részét annak az összesen hárommillió eurónak, amellyel a V4 országai az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Bizottság globális vakcinakutatásába akartak beszállni. Eddig egyedül Magyarország teljesítette az erről szóló ígéretet – írja a ma7.sk az Euractiv szlovák kiadására hivatkozva.

A WHO az Európai Bizottsággal közösen szervezett konferenciát 2020 májusában. Résztvevői mintegy 7,5 milliárd eurót dobtak össze a globális vakcinakutatás és gyógyszerfejlesztés támogatására. Az EU tagországai összesen 1,5 milliárd eurót ajánlottak fel, a V4 pedig 3 millió eurós adományban állapodott meg. Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia testvériesen osztozott a költségeken, fejenként 750 ezer eurót fizettek volna a fejlesztési alapba.

Bár Ivan Korčok szlovák külügyminiszter akkor azt nyilatkozta, nagyon örül, hogy egy ilyen rendkívüli kezdeményezésre országa ennyire aktívan és pozitívan reagált, az Euroactiv szerint Pozsony, Prága és Varsó lendülete azóta jócskán alábbhagyott. A portál a WHO honlapján szúrta ki, hogy a V4 országai közül eddig csak Budapest fizette be a rá eső 750 ezer eurós felajánlást a globális vakcinafejlesztési alapba.

Az ügyben feltett kérdésekre eddig csak a szlovák külügyminisztérium reagált, megerősítve, hogy Pozsony valóban nem küldte el a 750 ezer eurót, berendezéseket és egészségügyi segédeszközöket azonban eljuttatott a rászoruló országoknak. A tárca azt nem részletezte, hogy Szlovákia melyik országot miből és mennyivel támogatta.

Kapcsolódó