IDEA: Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

2021.03.10. 11:53

Az IDEA Intézet 2021. február 22. és február 25. között először vizsgálta az előválasztás során – potenciálisan – induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát a részvételüket biztosan ígérő ellenzéki szavazók körében.

Az intézet felmérése szerint a legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körben (vagyis azok között, akik biztosan részt vennének egy most esedékes előválasztáson) az öt potens jelölt közül

  • Dobrev Klára (DK) 28,
  • Jakab Péter (Jobbik) 27,
  • míg Karácsony Gergely (Párbeszéd) 22 százalékot kapna.

Az adatok értelmezésénél fontos figyelembe venni, hogy feltételezzük Dobrev Klára és Karácsony Gergely indulását is – fogalmaz közleményében az IDEA Intézet. Azt is hozzáteszik, hogy az előválasztáson elsődlegesen a pártok és jelöltek iránt leginkább elkötelezett szavazók vesznek részt, minden további választói szegmens bevonása számos feltétel függvénye.

Mindez nem azt jelenti, hogy az előválasztást az nyeri, akinek a legnagyobb mozgósítható szavazói tömbje van, de azt igen, hogy a jelenlegi erőviszonyokról sokkal inkább számot ad az, hogy azok körében kinek van a legnagyobb támogatottsága, akik biztosra ígérik részvételüket az előválasztáson. Emellett fontos hangsúlyozni: a közölt arányok a 2021. február végi álláspontot tükrözik, bőven az előválasztási kampány hivatalos kezdete előtt vagyunk

– írja az IDEA.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke már jelezte indulását, de az IDEA Intézet kutatásában feltételezte, hogy mind Dobrev Klára, mind Karácsony Gergely részt fog venni a megmérettetésen.

Ennek megfelelően tették fel kérdésüket, amely szerintük így közelebb áll az első forduló valós választási szituációjához:

Ha egy miniszterelnöki-jelöltre vonatkozó előválasztás során Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András közül lehet választani, Ön kit támogatna?

Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely után 

  • Márki-Zay Péterre 9,
  • Fekete-Győr Andrásra 7 százalék szavazna.

Az IDEA Intézete hangsúlyozza, hogy az adatfelvétel pillanatában ezek az arányok még egy „csata előtti tájkép” helyzetet tükröznek. A jövőben változhat a részvételüket biztosan ígérők köre és nagysága, adott esetben kiterjedhet a ma még csak a legelszántabb ellenzéki szavazói táboron túli körre, sőt akár a bizonytalanok rétegére is.

Messzemenő következtetést levonni tehát erősen túlzó lenne a kiindulópontként kezelendő eredményekből, akárcsak egyéb, a teljes népességre vonatkoztatott népszerűségi adatokból

– mutat rá az intézet.

A Publicus Intézet és a Medián legutóbbi kutatásai szerint – a potenciális miniszterelnök-jelöltek közül – Karácsony Gergely a legnépszerűbb.