A családokat kellene támogatni abban, hogy otthon maradjon a gyerek

D ATI20210308036
2021.03.10. 11:40

Ma már zökkenőmentes volt a KRÉTA Digitális Kollaborációs tér (DKT) nevű program működése, amelynek hét eleji döcögése erősen akadályozta a tanítást, derült az Indexnek küldött olvasói levelekből. Kedd reggel Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára még úgy fogalmazott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy

„Bírnia kell a rendszernek a rohamot, ezt az elvárást világossá tettem. A tegnapi hiba nem fordulhat újra elő.”

A köznevelésért felelős államtitkár hétfőn szólította fel az eKRÉTA Zrt.-t a hibák kijavítására, azt követően, hogy túlterhelés miatt aznap leállt a digitális KRÉTA-rendszer és a kollaborációs tér. Mint megírtuk, a cég vállalta a felelősséget a hétfői hibákért, és közleményben elnézést kért a szülőktől. Maruzsa Zoltán szerint ugyanakkor nem elfogadható, hogy alábecsülték a terhelést.

A túlterheltségeket még mindig nem tudták tökéletesen megoldani. Valószínű, hogy a szolgálató még mindig nem készült fel a terhelésre megfelelő módon

– magyarázta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a lehetséges hiba okait.

További hibának tartja az alelnök azt is, hogy a munkájuk során megbetegedett pedagógusok vagy a koronavírus következtében elhunyt tanárok számáról nem tudnak adatokat közölni. Legalábbis a PSZ közérdekű adatigénylésére nem kaptak még hivatalos választ.

Totyik Tamás kiemelte, a Pedagógusok Szakszervezete nyílt levelet küldött Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, illetve Palkovics Lászlónak, az innovációs és technológiai miniszternek. Tőlük azonnali válaszokat vár a szakszervezet három fontos kérdésre:

  • Hajlandó a kormány azonnal beoltani az oltást kérő pedagógusokat, oktatókat, oktatásban dolgozókat?
  • Hajlandó a kormány most kifizetni az egyszeri 100 ezer forintos kompenzációt az otthon végzett digitális oktatásért?
  • Hajlandó a kormány a 14 éven aluli gyermek egyik szülője otthon maradásának ösztönzésére 100 százalékos táppénzt fizetni?

A szakszervezet alelnöke hangsúlyozta, ha a kormány valóban családbarát, ahogyan azt hirdeti, s valamely szülőnek otthon kell maradnia kisebb gyermekével, akkor

elengedhetetlen, hogy a szülők 100 százalékos táppénzt kapjanak.

Totyik Tamás rámutatott arra, hogy Csehországban is hasonló módon támogatják a kisgyermekes családokat, és a távolléti díjat nem a munkáltatóra terhelik, hanem azt a kormány vállalja.

A Pedagógusok Szakszervezetének legfontosabb kérése: az oktatásban dolgozók közül végre oltsák be azokat, akik ezt igénylik. Totyik Tamás azonban nem látja annak realitását, hogy a tavaszi szünet végéig beoltanák a regisztrált pedagógusokat, hiszen az oltási sorrendben nem veszik figyelembe azt, hogy az egyik legnagyobb gócpontokat éppen az iskolák jelentik. Véleménye szerint:

Ha a kormány valóban visszaengedi a gyerekeket, tanulókat április elején, elengedhetetlen a köznevelésben, szakképzésben dolgozók azonnali oltása.

A PSZ-nek tudomása van olyan óvodáról, ahol a héten több tucat szülő igényelt gyermekfelügyeletet.

Azonban a gyermekfelügyeletből is haza lehet vinni a pedagógusokat, szülőket, hozzátartozókat megfertőző vírust!

– hívják fel figyelmet a nyílt levélben.

Pontos számadatuk nincs az ügyeletet igénylő diákok számáról, de vannak olyan intézmények, ahol sok gyermeknek kért a szülő felügyeletet, ezek elsősorban óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai – fejezte be Totyik Tamás. 

(Borítókép: Egy  másodikos osztályos diák online matematikaórán vesz részt nyíregyházi otthonában 2021. március 8-án.Fotó: B alázs Attila / MTI)