Látogatási tilalmat rendelt el Müller Cecília a gyermekotthonokban

2021.03.10. 10:49

Az ország összes gyermekotthonában és javítóintézetében március 8-tól április 7-ig teljes látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el az országos tiszti főorvos – ezt írta a Facebookon Szél Bernadett egy, a birtokába jutott határozat alapján. 

Szél Bernadett idézi azt is, mit írt Müller Cecília a dokumentumban. „A gyermekek testi és lelki egészségének megőrzése érdekében engedélyeztem az intézmény elhagyását az intézmény által szabadtéren szervezett napi szabadidős tevékenység céljából” – fogalmazott az országos tiszti főorvos. 

A politikus azt írja, sorra kapja a leveleket, hogy a szülőkkel való, akár személyes érintkezés nélküli, járványbiztos kapcsolattartás teljesen ellehetetlenül.

Szerinte a bezártság és a hozzátartozókkal való kapcsolat teljes hiánya a gyermekeket iszonyúan megterheli. Szél szerint ezért fontos lenne, hogy a gyermekotthonok esetében is legyen lehetőség a szülőkkel, hozzátartozókkal való járványbiztos, érintésmentes kapcsolattartásra a járványügyi szabályok betartása mellett. A politikus Müller Cecíliához fordul, hogy közbenjárjon azért, hogy a gyermekek és a szülők tudjanak egymással akár a szabadban találkozni.

Vasárnap egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kiadott egy közleményt, amelybe azt írták, hogy kizárólag a gyermekotthonok által szervezett szabadidős program miatt vagy indokolt esetben az intézményvezető külön engedélyével lehet elhagyni ezeket az intézményeket.

Az ügyben az Index kereste Szél Bernadettet, szerettünk volna több részletet megtudni a fent említett határozatról, de egyelőre nem reagált megkeresésünkre. Amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket.