Erre számíthat, ha nincs munkáltatói igazolása, este nyolc után

D MTZ20201111011
2021.03.11. 07:42
Mennyit fizethetnek a szabálysértők? Az ORFK tájékoztatta az Indexet a büntetési tételekről.

A szigorított korlátozások nem változtattak azon, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben. Ebben az időszakban munkába/munkából járás miatt csak érvényes munkáltatói igazolással lehet közlekedni.

Az Index azt kérdezte az ORFK-tól és a Belügyminisztériumtól: hogyan ellenőrzik a munkáltatói igazolásokat, mi tekinthető hiteles dokumentumnak, illetve milyen jogkövetkezményekre számíthatnak azok, akik nem rendelkeznek vele, vagy az igazolásuk nem tekinthető hitelesnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatának sajtóügyelete arról tájékoztatta az Indexet, hogy a rendőrök

az ellenőrzés alkalmával minden rendelkezésre álló körülményt megvizsgálnak, és ha szabálytalanságot észlelnek, figyelmeztetést adnak, helyszíni bírságot szabnak ki vagy feljelentést tesznek.

A munkába járás igazolására szolgáló dokumentum tartalmi elemei megtalálhatóak a kormány honlapján közzétett, munkavégzésről szóló igazolásban. Ebben sincs változás, november 10. óta letölthető a minta a kormany.hu-ról.

Az igazoláson rögzített cím a hazaérkezés szempontjából fontos. Az mindegy, hogy az igazolással rendelkező személy honnan indul el igazolással az esti munkavégzésre. Még tavaly ősszel, a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon megadott információs vonalon megerősítették, hogy

nem csak a lakcímkártyán szereplő címeket lehet feltüntetni az igazoláson.

A rendőrség külön nem végzett adatgyűjtést arról, hogy idén január óta hányszor intézkedtek olyanok, amikor valaki a kijárási tilalom idején nem tudott munkáltatói igazolást vagy hiteles dokumentumot felmutatni.

A kijárási tilalommal kapcsolatban az ön által kérdezett statisztikai adatgyűjtést a rendőrség nem végez, ellenben országos göngyölített statisztikát vezetünk. A rendőri intézkedések aktuális adatairól az operatív törzs napi sajtótájékoztatóján, illetve a koronavirus.gov.hu oldalon (a főoldalon »Rendőri intézkedések száma« táblázatból) tájékozódhat

– közölték.

A kormányzati oldalon elérhető jelenlegi adatok szerint a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 48 279 intézkedés történt, ebből

  • 3313 alkalom volt figyelmeztetés,
  • 25 073 helyszíni bírság,
  • illetve 19 893 szabálysértési feljelentés történt.

A kijárási korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül. A pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 forint, legmagasabb összege 500 000 forint lehet. A helyszíni bírság összege 5000 forinttól 150 000 forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 200 000 forintig terjed.

(Borítókép: Rendőrök igazoltatnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kijárási tilalom idején a belvárosi Erzsébet téren 2020. november 11-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)