Modern ultrahang készüléket kapott a pécsi gyermekklinika

2021.03.11. 10:55 Módosítva: 2021.03.11. 11:01

Jelentősen javulhat a betegellátás színvonala a pécsi gyermekklinikán egy most beszerzett rendkívül modern ultrahang készüléknek köszönhetően – közölte a fenntartó Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint PTE Klinikai Központjának Gyermekgyógyászati Klinikáján már üzemelő készülékkel éves szinten

több mint ezer vizsgálatot végeznek majd.

A hatmillió forintba kerülő – többek között a K&H, az MVM és a Budapest Bank támogatásával beszerzett – gép urológiai és radiológiai vizsgálatokra, illetve hasi sebészeti kórképekben szenvedő betegek, így például hasi tumorok, vakbélgyulladás, epekövesség diagnosztizálásában is segítséget nyújthat. 

A közleményben Józsa Gergőt, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusát idézve kitértek arra: az új készülékkel lehetőség nyílik a húgyúti rendszer folyamatos, nagy felbontású képi megjelenítésére, ezek archiválására, és központi rendszerbe való feltöltésére. Mindez nemcsak a visszakereshetőség és a kontrollálás, hanem a kezelt betegeknél elért eredmények tudományos feldolgozása céljából is kiemelkedő jelentőségű – közölte a szakember.

A kommünikében ismertették: életkortól függően a gyermekek 5-10 százaléka szenved valamilyen szintű vizelet-, illetve székletinkontinenciában. A pécsi gyermeksebészet országos centrumként fogadja az ilyen zavarral küzdő betegeket az ország egész területéről. A betegek gyógyítását segíti az új ultrahang készülék, amely a korábbinál sokkal jobb felbontású képeivel precízebb vizsgálati eredményt biztosít az orvosok számára.