Az operatív törzs szerint kockázatos a nagybevásárlás és a gyülekezés

2
2021.03.12. 12:06
Mivel kiugróan magas a maszkviseléssel összefüggő szabálysértések száma, jelentős ellenőrzések vannak és lesznek a hétvégén.

Újabb rekordot döntött az új esetek száma Magyarországon – mondta Galgóczi Ágnes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője ismertette, hogy péntekre 9011 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 130, többségében idős, krónikus beteg. Kórházban 8718 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány legfiatalabb áldozata csütörtökön egy 19 éves férfi volt. 

Galgóczi Ágnes elmondta, a harmadik hullám leginkább a 20 és 69 év közöttieket fenyegeti, a fertőzöttek átlagéletkora 46 év. Részletezte, hogy a hamarosan szintén felhasználható vakcinát, a Johnson and Johnsont mínusz 20 fokon kell tárolni, de 2–8 fokon is eláll 3 hónapig. Amerikában március eleje óta oltanak vele. 

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy több magánszemély, több budapesti helyszínen gyülekezést szervez a közösségi felületeken március 15-ére, de a gyülekezés továbbra is tilos.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a gyülekezés, a gyülekezés szervezése tilos. A csoportosulással, gyülekezéssel veszélyeztetik maguk és mások egészségét, tartsák be a védelmi intézkedéseket

– hangsúlyozta az alezredes. Kiss Róbert kiemelte, hogy most mellőzzük a hosszú hétvége előtti nagybevásárlást is. Mint mondta,

csak akkor válasszuk a nyitva lévő üzletek valamelyikét, ha nagyon fontos.

A rendőr alezredes ismertette, hogy az elmúlt 24 órában

  • 507 maszk nélküli emberrel szemben intézkedtek;
  • 380 rendőri intézkedés volt a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 44 rendőri intézkedés volt a korridorokon;
  • 7292 házi karantént ellenőrzitek, 48 677 karantén van érvényben, 4737 ember követhető mobilon.

Újságírói kérdésekre válaszolva az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondták: mivel kiugróan magas a maszkviseléssel összefüggő szabálysértések száma, jelentős ellenőrzések vannak és lesznek a hétvégén. Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban elmondták, Magyarország az Európai Gyógyszerügynökség véleményét tartja irányadónak, az oltás haszna messze meghaladja a kockázatokat. 

(Borítókép: Kiss Róbert és Galgóczi Ágnes az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2021. március 12-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)