Egyre drágább a magyar föld

2021.03.12. 13:43

A járvány sem törte meg a termőföld árának mintegy harminc éve tartó emelkedését Magyarországon: tavaly a hektáronkénti piaci átlagár 1,727 millió forint volt, 7,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – ismertette a győri székhelyű Agrotax Kft. elemzését a cég ügyvezetője pénteken.

Az MTI beszámolója szerint Sáhó Ákos online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a haszonbérleti díjak is emelkedtek tavaly, a szántónál az éves átlagos hektáronkénti díj 75 003 forint volt, 4 százalékkal magasabb, mint egy éve. 

Kitért arra is, hogy a törvény települési szintű értékbecslési ajánlat közzétételét írja elő művelési ágankénti bontásban, amely irányt adhat az ügyletek megkötéséhez, de a Nemzeti Földügyi Központ által közzétett lista járási szintű adatokat tartalmaz, ezen felül nem ismert az adatok mögötti adatbázis sem, ami sok kérdést vet fel. Kovács Norbert közgazdász, a Széchenyi István Egyetem docense kifejtette, hogy Észak-Magyarország kivételével minden régiót 1,5 millió forint feletti átlagárak jellemeztek.