Hadházy: Koronavírusban meghalt egy édesapa, majd gyógyultnak nyilvánították

2021.03.13. 17:03

A Momentum támogatásával a zuglói előválasztáson indulni szándékozó független országgyűlési képviselő felkavaró esetről számolt be a Facebook-oldalán. Hadházy Ákos azt állítja, a közösségi oldalán megosztott dokumentumokat egy mélyen megrendült családtól kapta. Édesapjukat gyászolják, aki a koronavírus miatt hunyt el, de a halála után egy nappal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal (Miskolci Járási Hivatal) levélben gyógyultnak nyilvánította, és feloldotta a karantén alól.

Hadházy Ákos szerint csak remélni lehet, hogy „az ilyen mélyen kegyeletsértő eljárás egyedi adminisztrációs hiba eredménye”, ugyanakkor hozzátette:

megdöbbentő példája ez annak a káosznak, amit a tíz év alatt szétvert államigazgatásra és járványvédelemre zúduló pandémia okoz.

A független képviselő bejegyzésében azt írja, a tavalyi évben sok tucat olyan jelzést kapott,

amikor a karantént elrendelő határozat csak a pozitív teszt után 10-12 nappal érkezett meg a fertőzötthöz, volt, akinél a feloldásról szóló határozattal egy időben. Ezek többsége akkor történt, amikor a jelenleginél sokkal kisebb volt a hivatalos esetszám.

Hadházy Ákos úgy véli, hogy „a szétvert egészségügy mellett a szétvert államigazgatás miatt” is ilyen súlyos most a helyzet.

Kérem, vigyázzanak magukra, és aki teheti, maradjon otthon, a többiek pedig tartsák be szigorúan a szabályokat! Az oltások megoldást fognak hozni, de hogy mikor, az függ a bevizsgált nyugati vakcinák oltásának ütemétől és a még nem kielégítően vizsgált keleti vakcinák hatékonyságától

– fogalmaz a független képviselő. Hozzátette, hogy az általa megosztott dokumentumokat (halotti bizonyítvány és feloldó határozat) eredeti formában kapta meg, azok valódiságában nincs oka kételkedni. A család engedélyével teszi közzé őket, és kérésükre anonimizálta az adatokat.

Az Index kérdésekkel fordult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalhoz, amint válaszolnak, hírt adunk róla.