Karácsony Gergely: nem hajlandó együttműködni a kormány

2021.03.13. 09:32

Nem hajlandó tárgyalni a kormány az önkormányzatokkal a helyreállítási alapról − írja Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. Hozzátette: amennyiben a kormány továbbra sem folytat érdemi konzultációt a fővárossal a források felhasználásáról, azzal nem csupán az Európai Unió jogát sérti, de a budapestieket is semmibe veszi.

Budapest főpolgármestere szerint a kormány által megosztott tizenhárom oldalas, „felszínes és üres” magyar tervből nem derül ki, hogy mire költenék a Magyarország költségvetésének negyedére rúgó támogatást. Budapest a héten benyújtotta véleményét a dokumentumról, amelyben rögzítették, hogy a „hevenyészett vázlatról szóló konzultációt” nem tekintik az uniós előírások szerinti megfelelő részvételnek. Mint írta:

a vázlatból a részletes kormányzati tervek nem világlanak ki, így azokat véleményezni sem tudtuk, a Főváros proaktívan eljuttatta álláspontját arról is, hogy milyen területeken, milyen projektekben számítunk a Helyreállítási Alap forrásaira a Főváros fenntartható fejlesztésében.

Karácsony Gergely kijelentette: minden eszközt meg fog ragadni, hogy rákényszerítse a kormányt az érdemi egyeztetésre, a budapestiek hangjának meghallgatására.