A kormányhivatal szerint nem segíti az oltást a szombathelyi polgármester

2021.03.13. 10:51

Egyetlen munkatársat sem biztosított a háziorvosoknak az adminisztrációs feladatok ellátásához Szombathely polgármestere, Nemény András, ehelyett a baloldali pártok oltásellenes kampányának részeként zavart próbál kelteni az oltásokkal kapcsolatban – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal a koronavirus.gov.hu-n.

Mint írták, az országban, így Szombathelyen is hetek óta folyamatban van a tömeges oltás. A Megyei Oltási Munkacsoport összesen 41 oltópontot létesített a városban, ezeken eddig több tízezer embert oltottak be szerte a megyéből.

Az oltáshoz szükséges oltóhelyek a kórházban és a háziorvosoknál tehát bőségesen rendelkezésre állnak, vakcinából azonban továbbra sincs elég. A polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli. Február 22-én kérte a kormány az önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosokat adminisztratív feladatok, főképpen az oltásokkal kapcsolatos időpontszervezések ellátásában, amihez biztosítsanak egy-két munkatársat. Szombathely polgármestere a kérésnek immár három hete nem tesz eleget. Felszólítjuk a polgármestert, hogy a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen

– fogalmaz közleményében a kormányhivatal. Mint megírtuk, a polgármester korábbi közleménye szerint Szombathelyen nem jelent meg a járási tiszti főorvos az önkormányzat által kijelölt oltópontok bejárásán, emiatt nem lehet elkezdeni az oltást. Nemény András szerint még a hívásaira sem reagált, akárcsak Harangozó Bertalan kormánymegbízott, aki a Vas Megyei Védelmi Bizottság elnöke és a megyei oltási munkacsoport vezetője is egyben, és akinek az útmutatása alapján jelölték ki az oltóhelyeket. 

Az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki az LMP, amely szerint a Fidesz Szombathelyen bebizonyította, hogy az oltakozás csak akkor fontos, ha nekik politikai hasznot hoz. Azt írják:

Az országban egyedülálló módon szervezte meg a háziorvosok által történő tömeges oltást a Nemény András polgármester által vezetett szombathelyi önkormányzat. Csakhogy most úgy néz ki, hogy hiába dolgozták ki a rendszert, hiába áll startra készen az önkormányzati dolgozók hada azért, hogy minél több szombathelyi minél gyorsabban be legyen oltva, a kormányhivatal egyszerűen nem kíván engedélyt adni az oltópont használatbavételére. Teszi mindezt úgy, hogy Harangozó Bertalan kormánymegbízott nem veszi fel a telefont a polgármesternek.