Menczer Tamás: Semmi probléma a kínai vakcinával

2021.03.13. 21:04

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára „Fake news! Álhír!” felkiáltású Facebook-bejegyzésében azt írja: hogy az Egyesült Arab Emírségekben „probléma adódott a Sinopharm vakcinájával”, csak

a kínai vakcina ellen indított baloldali és nemzetközi politikai támadás újabb állomása.

Az amerikai Wall Street Journal még pénteken számolt be arról, hogy az Egyesült Arab Emírségekben néhány pácienst már a harmadik adaggal oltanak, mert a vizsgálatban részt vevő orvosok beszámolói szerint a Sinopharm-vakcina második dózisa után többek szervezetében nem termelődött elegendő ellenanyag.

A cikk szerzője nyolc olyan emberrel beszélt, aki megkapta a harmadik adagot, továbbá a lapnak nyilatkozott abu-dzabi egészségügyi hivatalának a vezető kutatója, illetve a dubaji Aster Kórház egyik pulmonológusa is.

Menczer Tamás államtitkár szerint a lap információját „semmilyen hivatalos forrás” nem közölte az Emírségekben, ahol egyébként mintegy hatmillió embert oltottak már be a Sinopharm-vakcinával.

Az illetékes helyi bizottság elnöke azt mondta, hogy a fővárosban, Abu-Dzabiban a beoltottak közül senki sem halt meg, és nem került kórházba, vagyis 100 százalékos a vakcina hatékonysága a súlyos esetek megelőzésében. Ez jobb adat, mint amit a súlyos esetek vonatkozásában a Pfizer Izraelben mutatott

– írja az államtitkár a Facebook-oldalán. Arra is kitért, hogy minden vakcinánál vannak olyanok, akiknél az immunválasz nem elég erős:

A kínai vakcinánál nagyságrendileg ugyanannyian, mint az úgynevezett nyugati vakcináknál. Az Emírségekben mindössze annyit tesznek most, hogy ezeknek az embereknek adnak még egy oltást. Vagyis a kínai vakcinával semmi probléma sem „adódott”, a kínai vakcina életeket ment az Emírségekben és Magyarországon is.

Az államtitkár szerint legfőképpen azért van szükség Magyarországon a kínai és az orosz vakcinára, mert Brüsszelből nem jön elég oltás. Hozzáfűzte:

Ráadásul Kurz osztrák kancellár szerint Brüsszelben a vakcinákat tisztességtelenül osztják szét.

Sebastian Kurz a napokban több uniós államfővel telefonon egyeztetett, és kijelentette: az unióban – ellentétben az állam-, illetve kormányfők által elfogadott tervvel – nem lakosságarányosan történik a vakcinák kiszállítása.

Végtelen tisztelettel kérem a baloldalt és a baloldalt kiszolgáló médiumokat, hogy ne dolgozzanak a magyar emberek életének megmentése ellen! 

– zárja bejegyzését Menczer Tamás.