Tíz éve tették le az első állampolgársági esküt a Kárpát-medencében

2021.03.13. 21:58

Tíz esztendeje annak, hogy 2011. március 12-én, az egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően, először a Kárpát-medencében, a horvátországi magyarság akkori vezetői Mohácson, Szekó József polgármester előtt le tudták tenni az állampolgársági esküt – emlékeztetett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, amikor a kelet-szlavóniai Harasztiban újraavatták a nemrég megrongált Petőfi-szobrot.

Az államtitkár kifejtette: tíz éve indult meg az a történelmi folyamat, amelynek köszönhetően ma már több mint egymillió egyszázezer magyar állampolgár él Magyarország határain kívül. Azt is mondta: ahhoz, hogy a nemzeti újrakezdés éve program el tudjon indulni, az kell, hogy minél többen regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásra Horvátországban és Magyarországon is, és mielőbb beoltassák magukat.

Ez kell ahhoz, hogy az élet vissza tudjon kerülni a régi kerékvágásba

– emelte ki az államtitkár.

2011. január 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek alapján akik bizonyítani tudják, hogy magyar felmenőkkel rendelkeznek, egyszerűsített eljárásban kérhetik a magyar állampolgárságot. Az egyszerűsített honosítási kérelmeket 2011 márciusától már nem csak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban, az anyakönyvvezetőknél vagy a konzulátusokon, hanem a Kormányablakokban is be lehet nyújtani – emlékeztet az MTI.