Nem szabadulunk az esőtől, visszatér a fagy

2021.03.14. 17:55

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a hajnali óráktól kezd el északnyugat, nyugat felől szakadozni, vékonyodni a felhőzet. Hétfőn a gomolyfelhő-képződés mellett a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. A Tiszántúlon akár egész nap borult maradhat az idő.

Éjszaka főként az Alföldön eshet, majd hétfőn napközben a csapadék egyre inkább a keleti határvidékre szorul vissza. A délkeleti tájakon jelentősebb eső hullhat. Máshol is kialakulhat néhol zápor, a hegyekben esetleg hózápor – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 0 és plusz 5 fok között alakul, néhol gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország nagy részén 8 és 12 fok között várható, de a tartósabban felhős Tiszántúlon néhány fokkal hűvösebb lesz.

A jövő héten felhős, többször esős és szeles idő várható. Továbbra sem lesz melegedés, a maximumok többfelé 10 fok alatt alakulnak, a leghidegebb órákban mínuszok is lesznek.

Keddre virradó éjjel a Dunántúl egyes részein záporok, a keleti megyékben eső, havas eső is lehet. Napközben az ország nagy részén napos, gomolyfelhős idő várható szórványos záporokkal, az északkeleti határ közelében is lehet kisebb eső. A szél nagy területen megerősödik, Sopron és a Zemplén vidékén viharos lökések is lehetnek. A leghidegebb órákban mínusz 5 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet, de a fagyzugos északi völgyekben ennél hidegebb is lehet. A csúcshőmérséklet 7 és 12 fok között várható.

Szerdán a Dunántúlon viszonylag sok napsütés lesz, de keleten akár nagyobb területen is felhősebbre fordulhat az idő. Helyenként záporok, hózáporok alakulhatnak ki, a Tiszántúlon pedig gyenge eső várható. Napközben nagy területen lesz erős a szél, a Dunántúl jellemzően szeles tájain és északkeleten viharos lökések kísérhetik. Hajnalban mínusz 5 és plusz 2, napközben plusz 5 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön az ország nagy részén felhős idő várható, nyugaton van esély több napsütésre. Nagyobb valószínűséggel keleten kialakulhatnak záporok, hózáporok. A szél nagyobb területen megerősödhet. A minimumok mínusz 5 és plusz 1, a maximumok plusz 4 és 10 fok között várhatók.

Pénteken felhős idő várható, de szűrt napsütés is lehet. Csak kevés helyen fordulhat elő zápor. Hózáporok az előző napokhoz képest csak kisebb eséllyel lehetnek. Hajnalban mínusz 7 és plusz 1 fok közé hűlhet le a levegő, délután 5–10 fokig melegszik.

Szombaton és vasárnap ugyancsak felhős idő valószínű, csak kevés napsütés lehet. Mindkét nap jelentősebb csapadék is eshet az országban. A legalacsonyabb hőmérséklet szombaton mínusz 3 és plusz 4, vasárnap mínusz 2 és plusz 5 fok között valószínű. A maximumok mindkét nap plusz 7 és 13 fok között várhatók.