Áder János: Képesek vagyunk-e az eddiginél jobban összefogni?

2021.03.15. 09:09

Hétfő reggel a hagyományokhoz híven katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-ei nemzeti ünnepen. A zászlót Benkő Tibor honvédelmi miniszter engedélyével vonta fel a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége.

A koronavírus-járvány miatt az idei nemzeti ünnep egyetlen központi programját mindössze néhány érdeklődő követte figyelemmel. A zászlófelvonás után a köztársasági elnök mondott ünnepi beszédet. 

Képesek vagyunk-e az eddiginél is jobban összefogni egy, az életünket és szabadságunkat fenyegető erővel szemben, amely fájdalmat és halált hoz közénk?

– tette fel a kérdést a közmédiában hétfőn sugárzott március 15-i ünnepi beszédében a koronavírus-járványra utalva a magyar köztársasági elnök. Áder János azt mondta: a küzdelem akkor válik személyessé, ha a baj már a mi ajtónkon kopogtat. „Amikor a kapuból kinézve tűztől vöröslik az ég alja” – fogalmazott.

Eloltjuk-e a járvány tüzét azzal az egyszerű döntéssel, hogy beoltatjuk magunkat, vagy maradunk áldozatok, és tehetetlenül várjuk, hogy valami csoda történjen velünk? – kérdezte.

Tudunk-e cselekedni hazánkért, családunkért, közösségeinkért, szomszédunkért, mindannyiunk szabadságáért, vállaljuk-e a védekezésből a felelősség ránk eső részét?  firtatta.

Áder János végül Arany János gondolatait idézte: „küzdenünk kell. De (.) nem szebb dolog-e a magunk ügye mellett dicsőségesen küzdeni, mint megadni magunkat az ellenségnek (.)?”

A koronavírus-járvány miatt egyébként idén is elmarad a többi hagyományos március 15-ei helyszíni ünnepség. A Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását is későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát az ünnep napján nyilvánosságra hozzák – tudatta az MTI.