Merkely Béla szerint a legdrámaibb hét előtt állunk

DBZOL20210218005
2021.03.16. 07:58

Több mint egy éve tart a járvány, még emlékszem az első két megfertőződött betegre, gyakorlatilag akkor kezdődött a küzdelem – mondta Merkely Béla a Kossuth rádió kedd reggeli adásában.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: ez a járvány mindannyiunkat érint, mindenki számára nagyon megterhelő.

A legmagasabb számok ezen a héten lesznek. A kórházba kerülő betegek hosszú ideig fognak számunkra feladatot adni: úgy gondolom, ez az emelkedett szám nagyjából három hétig megfigyelhető lesz 

– közölte a professzor, hozzátéve, hogy valamennyi betegellátó intézménynek át kellett szervezni a betegellátást. Vasárnap reggel a Semmelweis Egyetemen is 1200-ra emelték a Covid-ellátó helyeket, ebből 150 beteget tudnak intenzív osztályon kezelni. Mint Merkely Béla mondta, ha szükség lesz rá, ezt a számot tovább emelik.

Három héten át számítunk megterhelésre, a fellélegzést valahogy május közepére teszem. A lélegeztetett betegek számát maximum 1400 körül várom, onnan ez vissza fog menni. Folyamatosan oltunk, illetve az átesett betegek is hozzátesznek a nyájimmunitáshoz. Egyelőre nagyon sok a beteg, azon belül is a középkorúak és a fiatal páciensek, hiszen ők mozognak, nekik van több kapcsolatuk. Jelenleg nagyon sok 40-50 év körüli ember van lélegeztetőgépen

– mondta Merkely Béla. Az átoltottsággal szerinte jól haladunk, azt javasolja a pácienseknek, hogy fogadják el az első vakcinát, amit felajánlanak. Hozzátette:

Öt év kell, hogy elmondjuk, melyik vakcina a jobb. Most azonban a lényeg, hogy oltva legyünk, hiszen az oltástól számítva védettek vagyunk.

Merkely Béla egyébként március 15-én Széchenyi-díjat kapott. A kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során elért, nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a díjat.

AMagyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke eközben arról beszélt, hogy a teljesítőképessége határán van a magyar egészségügyi rendszer. Daróczy-Gaál Ágnes szerint a kórházak már alig tudnak új betegeket fogadni, és az ellátottak kezelése is veszélyben van. Az InfoRádiónak a szervezet alelnöke azt is hozzátette: egy hete gyakorlatilag azt történik az intenzív osztályokon, hogy az orvosok – döntéshelyzetbe kényszerülve – próbálják a lehető legtöbb eséllyel rendelkező pácienseket a legmagasabb szintű ellátásban biztosítani.

Kapcsolódó

Karikó Katalin és Merkely Béla is Széchenyi-díjat kapott

A Széchenyi-nagydíjjal Dávid Katalin művészettörténész munkáját ismerték el.

(Borítókép: Ápoló lát el egy beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)