Az orvosi kamara győri elnöke kiakadt a lakosság félretájékoztatásán

D KOS20210311016
2021.03.16. 12:43
Az egyik legnagyobb aktuális probléma a koronavírus elleni oltások szervezése – mondja Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, aki pontokba szedte a legfontosabb tudnivalókat.

Sajnos a koronavírus-járvány egyre nagyobb veszélyt és terheket okoz szinte mindenki számára. A háziorvosok, kórházi, szakrendelői orvosok és ápolók hetek, hónapok óta küzdenek, dolgoznak, és egyre nehezebben viselik a terhelést – írja a Győr-Moson-Sopron megyei MOK-elnök Facebook-oldalán. Hozzáteszi: tovább nehezíti a helyzetet, hogy a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. 

A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt, a különböző médiák saját érdekeiktől, pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálnak – véli az orvos. Hozzátette: szinte minden háziorvos jelzi, hogy a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban, mint írja, betegeik elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert azt hallják, hogy van elég oltóanyag. Ha mégsem érkezik meg az oltás, a háziorvosokat kérik számon, támadják, fenyegetik. A MOK-elnök ezért döntött úgy, hogy pontokba szedi a legfontosabb tudnivalókat. 

  • Jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag.
  • Az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki, és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.
  • Az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan.
  • Ezért sokszor elmaradnak leszervezett, megbeszélt oltások, egy térségen belül sem logikusan kapnak oltást. Emiatt egyes praxisokban gyakran az idősebbek, magasabb kockázatúak még nem jutnak oltáshoz, miközben ugyanabban vagy a szomszédos területen már alacsonyabb rizikójú, jóval fiatalabbak is oltáshoz jutnak.
  • A különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló, megbízható tudományosan megalapozott ismereteket nem sikerült széles körben a lakossággal és az orvoskollégákkal sem megismertetni.
  • Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással „motiválják, ellentételezik”. Ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszes orvoskollégáink nehéz helyzetét.
  • Az oltást végző háziorvos kollégák nagyon gyakran sem adminisztratív, sem más logisztikai támogatást nem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez.

Hozzáteszi azt is, hogy minden nehézség ellenére sikerült sok embert már az eddig beadott oltásokkal védetté tenni, az oltások sok helyen zavartalanul és jó ütemben zajlottak. Mint mondta, az általa leírtak nem az oltási rendszer elemzéséről szólnak, hanem azon problémákra hívja fel a figyelmet, amelyek miatt a lakosság gyakran a háziorvosokat hibáztatja. 

Az orvosi kamarának nem tiszte a politikusokat és pártjaikat megítélni, de talán nem követek el hibát, ha minden politikai erőt és médiáikat figyelmeztetem, hogy az egyoldalú tájékoztatás, a cenzúrázás, az egészségügyi ellátás hibáinak, hiányosságainak felismerését késlelteti, ami akár emberéletekbe is kerülhet, és beláthatóan gátolja a minőség, a betegbiztonság javulását

– írja Szijjártó László, hozzátéve a betegekhez szólva, hogy a felsoroltakért elnézést és megértést kérnek. Mint írja, az orvos- és ápoló kollégái döntő többsége legjobb tudása szerint, erőn felül tesz meg jelenleg is mindent a betegek érdekében.

(Borítókép: Ápolók a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagját adja be a Dél-pesti Centrumkórház oltópontján 2021. március 11-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)