Totális cenzúra van a járvánnyal kapcsolatban az orvosi kamara győri elnöke szerint

D ATI20210316004
2021.03.16. 20:55

Totális cenzúra van. A lakosságot hiányosan, gyakran tévesen, vagy félrevezetően tájékoztatják a járvánnyal és az oltással kapcsolatban – írta a Facebookon a Magyar Orvosi Kamara Győr Moson Sopron Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Szijjártó László kiemelte, hogy minden háziorvos jelzi, a lakosság félrevezetése, komoly nehézségeket okoz a munkájukban, mert a betegek elégedetlenek, sokszor agresszívak, mert a közmédiából azt hallják, van elég oltóanyag, és a hétvégén is oltanak.

A betegek a háziorvosokat teszik felelőssé, számon kérik őket, néha megtámadják őket, vagy fenyegetőznek velük

– tette hozzá a szakember. 

Szijjártó László azt állítja, csak a háziorvosokat akarja megvédeni, nem tiszte a politikusokat és a pártokat megítélni, de nem tartja jónak az egyoldalú tájékoztatást, mert az akár ember életeket is követelhet. A szakember éppen ezért összegyűjtötte az eddigi tényeket az oltásszervezéssel kapcsolatban:

  1. Jelenleg nem áll rendelkezésre a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon sem minden regisztrált számára elegendő oltóanyag.
  2. Az oltandó személyeket alapvetően nem a háziorvosaik jelölik ki és a beoltás sorrendjét sem tudják döntően befolyásolni.
  3. Az oltások központi elosztásánál számos zavar észlelhető folyamatosan.  
  4. A különböző oltások előnyeit, kockázatait és az oltásokról rendelkezésre álló megbízható tudományosan megalapozott ismereteket, nem sikerült széles körben a lakossággal és az orvoskollégákkal sem megismertetni.
  5. Az oltást végző háziorvosokat nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és egyeztetés nélküli, egyoldalúan megállapított, gyakorlatilag megalázóan alacsony díjazással „motiválják, ellentételezik”. Ami tovább fokozza a kimerült és rendkívül stresszelt orvoskollégáink nehéz helyzetét.
  6. Az oltást végző háziorvos kollégák nagyon gyakran sem adminisztratív sem más logisztikai támogatást sem kapnak az oltások szervezéséhez, végzéséhez.
  7. Minden nehézség ellenére sikerült sok embert már az eddig beadott oltásokkal védetté tenni. Az oltások sok helyen zavartalanul és jó ütemben zajlottak. 

Az RTL Klub Híradójának Szijjártó László azt mondta, hogy a „totális cenzúra” azt jelenti, hogy az egészségügyben dolgozók csak korlátozottan nyilatkozhatnak vagy mondhatnak véleményt a nyilvánosság előtt.

A riportban egyébként kiemelik, hogy tavaly április óta nem volt lehetőségük például covid-osztályokon felvételeket készíteni, azóta oda ugyanis jobbára csak az állami média mehet be forgatni. Orvossal is csak akkor készíthetnének interjút, ha hivatali engedélyük van rá, ezt sok esetben nem kapják meg. 

(Borítókép:  A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái egy nyíregyházi háziorvosi rendelőben 2021. március 16-án. Fotó:  Balázs Attila / MTI)