Nem kérnek az állami SZFE-ből, külföldi egyetemek segítik az intézmény volt diákjait

szfe-szemere utca-01-BS
2021.03.17. 14:39

Együttműködési megállapodások keretében, különböző európai művészeti egyetemek közreműködésével folyhat tovább a képzés. Tekintélyes filmes és színházi szakemberek csatlakoztak, hogy éles versenyre kényszerítsék a Vidnyánszky-féle SZFE-t.

A FreeSZFE Egyesület Emergency Exit nevű programjában eddig öt oktatási intézmény,

  • a salzburgi zeneművészeti egyetem,
  • a ludwigsburgi előadó-művészeti egyetem,
  • a varsói színművészeti egyetem,
  • a versciói színiakadémia,
  • illetve egy ötödik, filmművészeti egyetem (amelynek neve még nem nyilvános)

vesz részt. Összesen 14 SZFE-s osztály és 11 doktoranduszhallgató átvételéről kötött velük keretszerződést a Vidnyánszky Attila képzését elutasító civil szervezet – értesült a hvg.hu.

A hallgatók pontos száma a hallgatói szerződések megkötése után derül majd ki, az azonban biztos, hogy nem kell Magyarországról elutazniuk, a FreeSZFE-n a legtöbb tanulót eddigi tanáraik tanítják tovább.

Négy egyetem „extraordinary” státuszt kínál a hallgatóknak, azaz az akkreditált képzést nem folytató FreeSZFE Egyesületet rendkívüli, speciális, nem nappali munkarendű, oktatási jellegű tevékenységet folytató partnerintézményként tartják számon, az itt teljesített kurzusokat és vizsgákat kreditek formájában elismerik.

A legtöbb intézménnyel úgy állapodtak meg, hogy a hallgatók magyarul írhatják meg a szakdolgozatukat, és csak az összefoglalót kell angol vagy német nyelven leadniuk, de lesz olyan intézmény is, amelyik teljes fordítást kér majd. Ami a diploma-előadásokat illeti, az oktatók azt tervezik, hogy meghívják a külföldi partnereket, de ha technikailag megoldható, ők is elutaznak az intézményekbe. 

További érdeklődő diákok miatt az egyesület más európai egyetemekkel is folytat tárgyalásokat. Csató Kata bábrendező a lapnak azt mondta:

Ahogy haladtunk előre az időben, világossá vált, hogy ezt a lehetőséget minél több hallgató számára meg kell teremteni, a legfontosabb cél azonban az volt, hogy egyben tartsuk a szakmai közösséget, illetve tovább vihessük azt a rendszert és minőséget, amelyet az SZFE jelentett a maga 155 éves múltjával. Azért szerettük volna felkínálni ezt alternatívát, hogy megmutathassuk, nem kell mindig kompromisszumokat kötni.

A diplomamentő akcióban Tarr Béla is közreműködött, szavai szerint „asszisztált”, hogy létrejöhessen a partnerség az egyik európai filmes egyetem és az egyesület között.

Az adott egyetemen tudják, hogy ki vagyok, és nyilván nyomott valamennyit a latban, hogy felvállaltam nekik is, hogy én is besegítek a FreeSZFE-n az oktatásba

– nyilatkozta a hvg.hu-nak a rendező.

Az szinte egyénenként változik, hogy melyik diák milyen SZFE-s jogviszonnyal kerül külföldi egyetemre, a párhuzamos jogviszonyhoz azonban nem kell engedélyt kérni a Színház- és Filmművészetért Alapítvány által fenntartott intézménytől. A magyar oktatók nem lesznek állományban az említett külföldi egyetemeken, ők ingyen vállalták az oktatást.

Nem csak külföldi intézmények ajánlottak segítséget, a programon kívül a Budapesti Metropolitan Egyetem is együttműködött az SZFE polgárságával. Miután a modellváltás miatt Bárdos András felmondott az egyetemen, Máté Krisztina örökölte meg a másodéves, televíziós műsorkészítő osztályt, amelynek a hallgatói először a passziváltatást választották, de miután kiderült, hogy a METU-n van hasonló szak, és lehetséges a mintatantervek egyeztetése, a teljes osztály felállt, és gyakorlatilag egy az egyben átigazolt oda – mondja Aujeszky Nóra hallgató.

A Színházi Intézet korábbi vezetője, Bagossy László szerint a mostani egy átmeneti időszak, a maradók pedig sokfélék: vannak, akik együttműködnek az új vezetéssel, és vannak, akik belső ellenállásra készülnek. Vannak, akiket szakmai indokok vezérelnek, másokat a felvett diákhitelük tart fogva.

Egy részük azért is kell, hogy az SZFE-n maradjon, mert több jogi csata is folyamatban van, márpedig ezeket valakiknek végig kell vinniük ahhoz, hogy megnyerhetők legyenek. Az SZFE-n maradó oktatók és hallgatók továbbra is napi kapcsolatban állnak a FreeSZFE-vel, a célunk pedig ugyanaz: visszafordítani az autonómiavesztést, és szolidaritást vállalni azokkal az egyetemekkel, akik hasonló cipőben járnak.

Azt mondja, itt rendszerszintű problémáról van szó, és teljes rendszerváltozásnak kell történnie ahhoz, hogy a lerombolt autonómiák hosszú távon és megnyugtatóan visszaállíthatóak legyenek. 

A FREESZFE-N A SZAKMA LEGELISMERTEBB KÉPVISELŐI tartanak KURZUSOKAT, VELÜK KELL MAJD A VIDNYÁNSZKY-FÉLE SZFE-NEK VETEKEDNIE.

Pár név a hosszú névsorból:

a 2016-ban a Saul fiával Oscart nyerő Nemes Jeles László, a már említett Tarr Béla, Enyedi Ildikó, Rév Marcell, Fliegauf Bence, Mundruczó Kornél, Hajdu Szabolcs, Ragályi Elemér, Horváth Lili, Kende János, Petrányi Viktória, Szilágyi Zsófia, Gazdag Gyula, B. Marton Frigyes, Herendi Gábor, Pohárnok Gergely, Szász János, Pálfi György, Földényi F. László, Gigor Attila, Báron György, Mátyássy Áron, Gábor György, Herbai Máté is fog oktatni, Csákvári Géza pedig kortárs filmet, Rainer M. János 20. századi történelmet, Oltai Kata kultúrtörténetet tanítana.

Valószínűleg Nádasdy Ádám, Csáki Judit és Radnóti Sándor is ad majd órát a későbbiekben, miután felajánlották, hogy szívesen tartanának kurzust a FreeSZFE-n . A korábban felmondó oktatók közül visszatér Ascher Tamás, Németh Gábor, Kárpáti Péter, Upor László, Fullajtár Andrea, Schulze Éva és Kovács D. Dániel is.

(Borítókép: Bánkúti Sándor / Index)