Felgyújtotta a gödöllői görögkatolikus templomot, szétverte a berendezést

2021.03.17. 18:08
Súlyosan megrongálták hétfőn a gödöllői görögkatolikus templomot. Az elkövető, miután baltával ment neki a bejárati ajtónak, felgyújtotta a berendezést, festékkel öntött le több műtárgyat. A lelkész szerint keresztényellenes gyűlölet áll a háttérben.

Hatalmas károkat okozott a gödöllői görögkatolikus Szent Kereszt-templomban egy vandál, miután betört a szent helyre. A Görögblog beszámolója szerint az elkövető felgyújtotta a berendezést. A hatóságok keresik a férfit.

A részletekről a lelkész beszélt a vallási szakportálnak.

Sivadó János elmondta, hogy miután az elkövető nem tudta betörni a nála lévő baltával a templom ajtaját, többszöri nekifutással berúgta. A férfinél két táska volt, az egyikben gyúlékony anyagot tartalmazó flakonokkal. Ezek tartalmát a padokra locsolta, majd meggyújtotta. 

Forrás: Facebook

A lelkész elárulta, hogy a vandál a kortárs, művészi értékkel bíró ikonokra olyan festéket öntött, ami nagyon gyorsan megkötött és rászáradt. Ezeket már csak restaurátor tudja helyrehozni – hívta fel a figyelmet Sivadó János.

Az anyagi kár meghaladja a két és fél millió forintot

Rámutatott: a támadásnak nem volt előzménye, ugyanakkor – meglátása szerint – „ahogyan lerúgta a Krisztust ábrázoló ikont, az mindenképp a mély haragjából fakadt. Olyan dühvel hajtotta végre a támadást, ami arról tanúskodik, hogy keresztényellenes tett volt”.

Gödöllő hivatalos Facebook-oldalán azt írják, hogy a rendőrség megkezdte a nyomozást.