Drasztikusan sújtotta az idősotthonokat a járvány

D  VG20200505009
2021.03.17. 17:24

Kitartó adatkérések és levélváltások hosszú sora után szerezte meg a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait – fogalmaz Facebook-bejegyzésében Szél Bernadett, és hozzáteszi, hogy a legkiszolgáltatottabbak tragédiáját mutatják az alábbi döbbenetes statisztikák. Ezek alapján:

  • a járvány őszi – azaz a második – hulláma 25-ször több halálos áldozatot szedett az idősotthonokban, mint az első.

A második hullámban hunyt el a koronavírus idősotthoni áldozatainak 96 százaléka.

  • Míg az első hullámban – márciustól június 30-ig – 140 idősotthoni gondozott hunyt el, szeptember és március 5-e között 3512 fő.
  • November 14-ig 1039 idős hunyt el az otthonokban, március 5-ig összesen 3512 fő. Ez azt mutatja, hogy novemberben robbant be igazán a járvány – jegyzi meg Szél Bernadett. 
  • A két hullám összesített adatai alapján a március 5-ig koronavírusban elhunytak 24 százaléka, azaz mintegy negyede volt szociális otthonok lakója, így a szociális és gyermekvédelmi intézmények, idősotthonok, fogyatékossággal élőket gondozó otthonok, pszichiátriai betegeket ápoló otthonok, és a hajléktalanokat ellátó intézmények.

A vírus minden negyedik áldozata szociális otthon lakója volt.

  • Érdekesség lehet az is, hogy a második hullámban Budapesten volt a legkevesebb idősotthoni áldozata a vírusnak férőhelyarányában. Férőhelyarányosan a legtöbb idős ember a kiskunfélegyházi Szivárvány Intézményben hunyt el (27-en a 108 férőhelyes otthonban), de több otthonban is voltak hasonló arányok – jegyezte meg Szél Bernadett.
  • A második hullámban a gondozottak 33 százaléka, azaz harmada fertőződött meg átlagosan. Ez azt jelenti, hogy az érintett 71 503 férőhelyen 23 848 gondozott kapta el a koronavírust.

A politikus megjegyzi azt is, hogy a fentebbieket nem neki, hanem a kormánynak kellett volna kiszámolni, de ha az nem is cselekedett, legalább adta volna oda az adatokat időben. 

 ... Így a harmadik hullámban tudhattuk meg, hogy mely otthonokban és milyen mértékben terjedt a járvány az első és második hullámban. Máshol ezek naprakész adatok, amiből nyomon követhető a járvány terjedése a szociális intézményekben. Nálunk csak utólag lehet információkhoz jutni, ami probléma, mert így nincs semmilyen rálátásunk, mi történik éppen az országban

– összegzett Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. 

(Borítókép:  Idősek Otthona Nagyberkiben 2020. május 5-én.  Fotó: Varga György / MTI)