Hiába panaszkodnak a lakók, a hatóság emberei nem érzik a bűzt

2021.03.18. 06:14 Módosítva: 2021.03.18. 06:16

„Milyen lépéseket tervez a kormány a Kistarcsán és Csömörön évek óta érezhető elviselhetetlen bűz felszámolásáért?” címmel nyújtott be kérdést a jobbikos Nunkovics Tibor Nagy István agrárminiszternek, amit a parlament honlapján tettek közzé.

A helyiek már több mint egy éve is panaszkodtak arra, hogy elviselhetetlen bűz terjeng esténként és éjszakánként Csömör és Kistarcsa között. A problémával megkeresték a kistarcsai és a csömöri polgármesteri hivatalt, illetve az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi Főosztályát is, a helyzet azonban nem javult hosszú távon.

A lakók úgy érzik, a hatóságok csak egymásra mutogatnak.

Az agrárminiszter válaszában most azt írta, hogy a Környezetvédelmi Hatóság jelenleg is vizsgálja az idei közérdekű bejelentéseket, amelyekről elmondható, hogy általában egy konkrét cég tevékenységére vonatkoznak. A hatóság helyszíni vizsgálatai során a cég telephelyén kívül soha nem érezték a bűzhatást, a bejelentésekben szereplő hulladéklerakó pedig rendeltetéseknek megfelelően működik.

Azzal kapcsolatban, hogy akkor mégis mit éreznek a lakók, az agrárminiszter azt válaszolta, hogy a fent említett cég a hulladéklerakó közvetlen közelségében földmunkákat végzett, amikor is kotrógéppel emeltek ki hulladékot a földből.

Ez esetenként szaghatással járhatott

– írta Nagy István a válaszában.

Az agrárminiszter szerint problémát okoz, hogy mire a hatóság emberei kiérnek a helyszínre, hogy utánanézzenek a bejelentéseknek, a szagot már nem lehet érezni. Felhívja a figyelmet: a Környezetvédelmi Hatóság minden bejelentést komolyan vesz és kivizsgál.