Sándor, József és Benedek megtréfál minket, hózápor csap le pénteken

STA0100 2
2021.03.18. 17:30

Az elmúlt fél évszázad meteorológiai adatai alapján már nem Sándor, József és Benedek hozzák a meleget. A tavasz kezdete korábbra tolódott, miközben szeszélyesebbé vált március közepén az időjárás – derül ki az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének tanulmányából. A vizsgálat szerint az ezredforduló óta már csak 50–70 százalékban válik be a meteorológiai adatok alapján a korábbi évtizedekben 80–100 százalék közötti biztonsággal valósnak bizonyult népi bölcsesség.

Sándor, József és Benedek azért hozzák egyre ritkábban „zsákban” a meleget március közepén, mert a tavaszkezdet elmosódott és korábbra került, a március eleji időszak már eleve melegebb a korábbi évtizedekhez képest.

Kapcsolódó

A jégeső után jön a hózápor

Felhős, borult időnk lesz, estére rendesen lehűl a levegő.

Pénteken alapvetően erősen gomolyfelhős időben lesz részünk, több-kevesebb napsütéssel, de lehetnek főleg az Észak-Dunántúlon felhősebb körzetek. Szórványosan kialakulhat zápor, valamint egyre többfelé hózápor, sőt néhol az ég is megdörrenhet.

Az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít erejéből, és délután, valamint pénteken már csak élénk lökésekre kell számítani a Dunántúlon és a keleti megyékben. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de az északi, kevésbé felhős völgyekben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 5 és 9 fok között változik  közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(Borítókép: Jeges faágak a Normafánál 2021. február 21-én. Fotó: Sóki Tamás / Index)