Rusvai Miklós: Kérdés, melyik teszttípust verte át a vírus

2021.03.18. 08:44

Az első vizsgálatok szerint a Bretagne-ban azonosított variáns nem súlyosabb és nem is fertőzőbb, mint az eredeti vírus – hangsúlyozta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató. A tudós szerint azonban még sok a nyitott kérdés az új variáns kapcsán, amelyet állítólag a PCR-teszt sem mutatott ki. Az egyik legfőbb kérdés, hogy a variánst azonosító francia intézet milyen PCR-tesztet használ. 

Ez országonként változik, van 6–8 különböző rendszer

– mutatott rá Rusvai Miklós. Ahhoz hasonlította, hogy egy embert is lehet az arca, a tenyérlenyomata vagy a fogazata alapján azonosítani. Vagyis csak ezt követően lehet látni a következő lépést, de szerinte a mai technológiai feltételek mellett mindössze 2-3 nap egy tesztet hozzáigazítani a változásokhoz. Egyébként határozottan úgy vélte, hogy nem a tesztek vannak lemaradva, hanem a vírus mutálódik folyamatosan. 

Arra a kérdésre, hogy egy adott vírusmutációról mennyi idő alatt állapítható meg, hogy gyorsabban terjed-e vagy súlyosabban betegít-e meg, azt válaszolta, ez „visszamenőleges következtetés” alapján derül ki; az adott fertőzöttek láncolatát veszik végig, méghozzá rövid idő alatt.