Őrizetbe vették a NAV egyik vezetőjét

2021.03.18. 12:31

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt őrizetbe vette a NAV egyik felső vezetőjét – írja az ugyeszseg.hu.

Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. A nyomozó főügyészség a tényállás teljes körű felderítése és további bizonyítékok beszerzése érdekében

tegnap összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre 13 helyszínen.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködésben folytatott eljárásban végrehajtott akcióban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött – írták.

Közölték továbbá, hogy a megalapozott gyanú szerint egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság korábbi működésében érdekelt vállalkozó 2020 áprilisában felkereste a vele bizalmas viszonyban álló személyt, és közbenjárását kérte a cégnél folyamatban lévő adóeljárás mielőbbi befejezésében.

Ezzel azt akarta elérni, hogy az eljárás alatt

ne fedjenek fel olyan pénzügyi visszaéléseket, amelyek az adott vállalkozáson túlmenően annak partnercégeit is érintik.

A hivatalos személy azt ajánlotta a vállalkozónak, hogy az érintett cég rendezze adótartozását, ezt követően pedig vezető pozícióját felhasználva elérte azt, hogy soron kívül megkezdjék az eljárás lezárását.

A vállalkozó – előzetes megállapodásuk alapján – a segítségért egy 342 ezer forint értékű mobiltelefont adott át a NAV-vezetőnek.

Az ügyészség a vezető beosztású hivatalos személyt és a vállalkozót gyanúsítottként hallgatta ki, elrendelte őrizetüket és indítványozza letartóztatásuk elrendelését. A gyanúsítottak tagadták a bűncselekmény elkövetését, és panasszal éltek a gyanúsítás ellen – írja az ügyészség.