Nem tetszik az LMP-nek, hogy Fekete-Győr András újságírókat tiltana el

DKRCS20191012010
2021.03.19. 14:28

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje volt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége, és többek között arról is kérdezték, hogy egy korábbi videójában kijelentette: a szándékosan valótlan tényeket állító propagandistákat eltiltaná a foglalkozásuktól. Egész pontosan a műsorvezető, Földi-Kovács Andrea azt tudakolta ezzel kapcsolatban, hogy vele mi a terve az ellenzéki politikusnak.

Fekete-Győr András a Facebook-oldalára egy március 11-én feltöltött videóban azt fejtegette, hogy azokat a propagandistákat, „akik szándékosan rossz hírét keltik másoknak, szándékosan hamis és valótlan tényeket állítanak”, egy időre eltiltaná a hivatásuk gyakorlásától.

Mert újságírónak lenni, médiaszolgáltatónál dolgozni, az egy közfeladat, ez egy köztájékoztatási feladat. És itt nem a véleménycikkekről beszélek, hanem a magyar állam által fenntartott és finanszírozott hírportálok uszító propagandájáról

– fogalmazott Fekete-Győr András.

Azt is hozzátette, hogy a véleményével sokan nem értenek egyet, illetve sok mindenkivel van vitája, még a saját pártjában is.

Fekete-Győr videója után a Mandiner, az Origo, a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet is arról írt, hogy a momentumos politikus a jobboldali újságírókat tiltaná el a munkájuktól.

Velem mi a terve?

– szegezte a meglepett Fekete-Győr Andrásnak a kérdést Földi-Kovács Andrea, a Hír TV műsorvezetője.

A Momentum elnöke elmondta: olyan országban szeretne élni, ahol a demokráciát kiegyensúlyozott, független, a valós adatokra és információkra épülő tájékoztatás jellemzi, nem pedig hazugság és gyűlöletkeltés.

Velem mi lenne a terve?

– tette fel a kérdést újra Földi-Kovács Andrea.

Fekete-Győr András erre azt válaszolta, nincs semmilyen terve a műsorvezetővel, neki törvényhozói terve van, hogy „azokkal a propagandistákkal szemben, akik szándékosan valótlanságokat állítanak, és mások emberi méltóságát, becsületét sértik”, szigorítani kell a büntető törvénykönyvet.

A büntető törvénykönyv ismer különböző büntetési nemeket. Börtön, pénzbüntetés és foglalkozástól eltiltás. Ez lehet fél év, egy év, öt év vagy örök életre. Nekünk, magyaroknak jogunk van a valódi tájékoztatáshoz, jogunk van a valós adatokhoz

– fogalmazott a Momentum elnöke, hozzátéve, hogy a Hír TV munkatársával „semmilyen terve sincs, ha valaki valótlan tényeket állít, arról majd a bíróság dönthet”.

A momentumos politikus szerint olyan közmédiára lenne szükség, ami nem a kormány szócsöveként működik, hanem minden párt kiegyensúlyozottan meg tud jelenni benne.

Schiffer András, az LMP alapítója és egykori társelnöke egy március 14-i Facebook-bejegyzésben élesen kritizálta Fekete-Győr András felvetését.

Aki hatalmi szóval akarja eldönteni, ki a propagandista és ki nem az, s akit annak talál, azt – »persze csak egy kis időre« – el akarja tiltani a foglalkozásától, az nem a jogállamot fogja helyreállítani, maximum a »népi demokráciát«

– írta Schiffer András. 

A hatpárti ellenzéki összefogás másik öt pártját (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd) megkerestük, hogy mi az álláspontjuk Fekete-Győr András kijelentéseiről, ki számít propagandistának, mit értenek ezalatt, illetve szerintük hogyan lehet eltiltani egy propagandistát a foglalkozásától. Cikkünk megjelenéséig csak az LMP-től kaptunk választ, de amint a többiek reagálnak, beszámolunk róla.

Döntsön a szakma és az olvasó

Az LMP az Indexnek azt írta, hogy a sajtószabadság feltétlen hívei, és senkit sem akarnak eltiltani a szakmája gyakorlásától.

Abban hiszünk, hogy a politikának az a dolga, hogy hagyja a sajtót dolgozni. Ma ez nem így van, az állam durván beleavatkozik a média működésébe. Ha ezen változtatni akarunk, akkor az ilyen kérdések eldöntését a szakmára és az olvasókra kell bízni

– közölte az ellenzéki párt sajtóosztálya.

(Borítókép:  Fekete-Győr András, a Momentum elnöke felszólal a Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen elnevezésű rendezvényen, a győri városháza előtti téren, 2019. október 12-én. Fotó:  Krizsán Csaba / MTI)